Parlamentul European recomandă suspendarea asistenţei macrofinanciare şi a sprijinului bugetar pentru Republica Moldova

Parlamentul European îi cere Comisiei Europene să suspende plăţile prevăzute pentru asistenţa macrofinanciară şi sprijinul bugetar pentru Republica Moldova, informează joi Radio Chişinău.

Parlamentul European a aprobat joi o rezoluţie privind situaţia din Republica Moldova. Potrivit documentului, eurodeputaţii îşi exprimă profunda îngrijorare referitor la decizia de nevalidare a alegerilor din Chişinău luată de către Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a Republicii Moldova, prin invocarea unor motive dubioase şi într-un mod netransparent, ceea ce a afectat semnificativ integritatea procesului electoral.

Astfel, Parlamentul European reiterează că alegerile credibile, transparente şi corecte reprezintă piatra de temelie a sistemului democratic, asigurarea imparţialităţii şi independenţei justiţiei, neinfluenţată politic, constituie baza încrederii în sistemul politic al unei ţări, iar amestecul politicului în justiţie şi în desfăşurarea alegerilor este contrară standardelor europene pe care R.Moldova s-a angajat să le respecte în cadrul Acordului de Asociere Republica Moldova-UE.

De asemenea, Parlamentul European le cere autorităţilor de la Chişinău să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia referitor la modificarea sistemului electoral.

Eurodeputaţii au discutat, joi, subiectul respectării dreptului omului, democraţiei şi statului de drept în Republica Moldova.

Săptămâna trecută, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, şi comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn, au criticat decizia CSJ de la Chişinău, calificând-o drept netransparentă. Într-o declaraţie a conducerii UE referitoare la această problemă se subliniază că decizia instanţei "subminează încrederea poporului Republicii Moldova în instituţiile statului". Federica Mogherini şi Johannes Hahn şi-au exprimat speranţa că autorităţile Republicii Moldova vor lua măsurile de rigoare pentru ca rezultatele alegerilor locale din 3 iunie de la Chişinău, recunoscute şi de observatorii naţionali şi internaţionali şi care reflectă voinţa alegătorilor, să fie respectate.

Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova a confirmat la 25 iunie deciziile instanţelor anterioare prin care au fost invalidate alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău. Aceasta a fost ultima instanţă de apel. Decizia justiţiei de la Chişinău a avut ca motivare faptul că Andrei Năstase, dar şi contracandidatul său din turul doi, socialistul de stânga Ion Ceban, ar fi făcut apeluri de mobilizare la vot în ziua alegerilor pe reţelele de socializare online. Aceste apeluri au fost calificate drept campanie electorală, interzisă în ziua votării. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Epidemia scade în intensitate în Europa! Cifrele din România sunt reale, nu cum induc unii care vor să provoac…

2 Analiză Bloomberg / Când şi cum se va termina pandemia?

3 Academicianul Victor Voicu, general în retragere: Cum poți deosebi o epidemie de o armă biologică și de ce mil…

4 Adevărul iese la iveală! / Profesor Neurobiologie Stanford: COVID-19 nu este COVID și nu este nou. Este SARS2

5 TASS / Temperatura la care noul coronavirus poate muri în doar câteva minute. Când este cel mai activ

recomandări

Te ia DNA: Vasii Romeo

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Privește cum o mașină e distrusă la fier vechi în câteva secunde