Parlamentul European și-a dat acordul pentru aderarea Croației la Schengen

Parlamentul European și-a dat acordul pentru aderarea Croației la Schengen

Eurodeputații s-au pronunțat, joi, pentru aderarea Croației la spațiul Schengen. Astfel, aceștia au oferit un vot favorabil eliminării controalelor la frontiere, conform comunicatului Parlamentului European .

Parlamentul European a votat pentru aderarea Croației la Schengen. FOTO Shutterstock

Au fost exprimate 534 de voturi pentru, 53 împotrivă și 25 abțineri. Așadar, Parlamentul European susține aderarea Croației la spațiul Schengen. În luna decembrie a anului trecut, Consiliul a confirmat că toate condițiile necesare pentru aplicarea deplină a normelor Schengen au fost realizate de Croația.

Pentru a garanta respectarea drepturilor fundamentale la frontierele externe ale Uniunii Europene, eurodeputații îndeamnă Croația să anunțe Parlamentul și Consiliul referitor la maniera în care și-a pus în aplicare planul de acțiune pentru gestionarea frontierelor externe ale UE și, mai ales, mecanismul independent de monitorizare a acțiunilor poliției.

Eurodeputații solicită Comisiei să aprecieze aspectele cu privire la gestionarea frontierelor externe ale Croației și de drepturile fundamentale ca parte a programului de evaluare Schengen.

Parlamentul European a pledat de o bună bucată de vreme pentru extinderea spațiului Schengen de liberă circulație, care cuprinde în prezent 26 de țări. În anul 2018, eurodeputații au afirmat că, după ce realizează criteriile necesare, Croația ar trebui să fie acceptată în spațiul Schengen.

La 18 octombrie 2022, aceștia și-au expus, totodată, susținerea pentru admiterea imediată a Bulgariei și României.

Până în prezent, Croația a făcut obiectul celei mai cuprinzătoare evaluări privind aderarea la spațiul Schengen a oricărei țări din UE. Comisia a dat curs unui număr de 281 de recomandări în 8 domenii ale legislației Schengen. Comisia și Consiliul au confirmat disponibilitatea țării de a aplica integral normele Schengen. Parlamentul European este întru totul de acord: eliminarea controalelor la frontierele interne trebuie să aibă loc până la sfârșitul acestui an!”, a afirmat eurodeputatul portughez Paulo Rangel.

Hotărârea finală de înlăturare a controalelor interne trebuie luată de Consiliul Uniunii Europene, alegând în unanimitate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale