Parlamentul European vrea începerea negocierilor cu Republica Moldova pentru aderarea la UE

Parlamentul European vrea începerea negocierilor cu Republica Moldova pentru aderarea la UE

Eurodeputații reafirmă angajamentul față de viitoarea aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și vor ca negocierile cu Chișinăul să înceapă înainte de sfârșitului acestui an, conform unui comunicat de presă al legislativului european.

Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022. FOTO Profimedia (Arhivă)

Conform rezoluției adoptate joi, Guvernul de la Chișinău a dat dovadă de determinare și capacitate de a îndeplini cerințele Comisiei Europene pentru a demara negocierile de aderare. În plus, în același comunicat este precizat și faptul că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană „ar reprezenta o investiție geostrategică într-o Europă unită și puternică”.

„Aceștia subliniază importanța continuării procesului de reformă de către guvernul de la Chișinău, nu numai pentru atingerea obiectivului politic de aderare la UE, ci în primul rând pentru îmbunătățirea tangibilă a nivelului de trai al moldovenilor.

UE și statele sale membre ar trebui, de asemenea, să își mărească asistența financiară și tehnică pentru Republica Moldova, potrivit eurodeputaților, pentru a facilita integrarea rapidă și eficientă a acesteia în UE. Acest aspect include lansarea rapidă a unei noi tranșe de asistență macrofinanciară de către Comisia Europeană.

Reiterând faptul că aderarea la UE rămâne un proces bazat pe merite, care necesită îndeplinirea criteriilor de aderare, Parlamentul solicită tuturor actorilor politici moldoveni să ajungă la un consens cu privire la reformele cele mai importante și urgente, în scopul armonizării în continuare a legislației țării cu standardele UE. Deputații subliniază că eforturile în curs de desfășurare privind justiția durabilă și cuprinzătoare și reforma anticorupție sunt deosebit de importante și solicită autorităților moldovene să continue acțiunile privind dezoligarhizare, reforma gestionării finanțelor publice, combaterea criminalității organizate și reforma administrației publice”, se arată în comunicatul de presă al Parlamentului European.

Rezoluția a fost adoptată cu 448 voturi pentru , 45 împotrivă și 43 abțineri.

După ce Rusia a lansat „operațiunea militară specială” în Ucraina, Republica Moldova a depus în luna martie a anului 2022 o cerere de aderare la Uniunea Europeană , iar statutul de candidată l-a primit în luna iunie a aceluiași an. În luna aprilie a acestui an, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care se solicită că ea să înceapă negocierile de aderare la UE până la sfârșitul anului 2023.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat