Parlamentul Lituaniei s-a mutat online, pe fondul creşterii numărului de cazuri de COVID-19

Parlamentul Lituaniei s-a mutat online, pe fondul creşterii numărului de cazuri de COVID-19

Parlamentul Lituaniei şi-a organizat marţi prima reuniune online în cadrul eforturilor de a limita creşterea abruptă a numărului de cazuri de COVID-19, relatează Reuters.

Ţara baltică cu 2,8 milioane de locuitori a avut cea mai mare rată de infectare din UE în cele două săptămâni care s-au încheiat duminică, cu 1.199 de cazuri la 100.000 de locuitori, potrivit datelor Centrului european de prevenţie şi control al bolilor.

Foto: (c) Andrius Sytas/REUTERS



Numai preşedinta parlamentului Viktorija Cmilyte-Nielsen şi stafful său au fost prezenţi fizic în sala de şedinţe, în timp ce parlamentarii s-au conectat la dezbateri prin videoconferinţă din birourile lor din clădire sau de acasă.

"Era important, în condiţiile în care membrii parlamentului continuă să se îmbolnăvească, să creăm condiţiile pentru ca parlamentul să continue să lucreze", a spus Viktorija Cmilyte-Nielsen, care a fost şi ea bolnavă de COVID-19.

Parlamentarilor li s-a cerut să se identifice introducând un cod pe telefonul mobil înainte de fiecare vot şi să-şi facă poze imediat după aceea pentru a-şi confirma identitatea.

"A fost destul de neobişnuit să prezidez o şedinţă cu o sală goală, în loc de una cu 140 de persoane. Sper şi îmi doresc ca în primăvară să ne putem întoarce la modul nostru obişnuit de viaţă", a declarat Cmilyte-Nielsen pentru Reuters.

Patru parlamentari din 141 sunt bolnavi de COVID-19 de săptămâna trecută, unul dintre ei fiind internat în spital. Cel puţin alţi şase, inclusiv preşedinta parlamentului, au avut boala de pe 13 noiembrie, când actualul legislativ a depus jurământul, relatează media locale.

Cinci parlamentari s-au plâns marţi că nu au putut vota din cauza problemelor tehnice, notează Reuters.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Asta e Rusia, oameni buni!

4 Umilință fără precedent pentru Armata SUA! / Trupe rusești au intrat într-o bază care găzduiește militari americani în Niger

5 Așa o fi?