Parlamentul Olandei, vot în favoarea intrării Bulgariei în Schengen

Parlamentul Olandei, vot în favoarea intrării Bulgariei în Schengen

Ministrul bulgar de interne, Kalin Stoianov, a informat că Parlamentul olandez a votat joi seară pentru aprobarea poziţiei guvernului ţării în favoarea aderării Bulgariei ca membru cu drepturi depline la spaţiul Schengen, menționând că Austria rămâne singurul obstacol al candidaturii Sofiei.

Parlamentarii Olandei au aprobat susținerea aderării de către Executivul țării FOTO Arhivă Adevărul

Discuţii foarte intense sunt în curs de desfăşurare între Bulgaria şi Austria, precum şi între România şi Austria, a spus Stoianov, potrivit Agerpres .

În continuare, la negocieri participă toate instituţiile UE angajate în proces.

Totodată, ministrul Bilgariei şi-a exprimat speranţa că Austria va lua o decizie în zilele următoare. „Acest lucru se va întâmpla cu greu înainte de Anul Nou. Ceea ce contează pentru noi este să avem o decizie din partea Austriei, este mai puţin important dacă aceasta vine înainte sau după Anul Nou”, a comentat el.

Problema Austriei, ultimul obstacol

Înurma votului, premierul Nikolai Denkov a declarat că, într-un fel, decizia Olandei era aşteptată, iar acum Bulgaria are o poziţie mai bună pentru a negocia cu Austria în vederea luării deciziei finale privind aderarea ţării la Schengen. Comentând apelul preşedintelui Rumen Radev către guvern, de a asigura aderarea deplină a Bulgariei la Schengen până în ajunul Anului Nou, Denkov a declarat că negocierile sunt în curs de desfăşurare şi că acestea se vor încheia într-un mod care să ţină cont de preocupările Austriei, deoarece această ţară are o problemă gravă legată de migraţie.

„Orice apeluri de natură generală nu ajută deloc în acest moment. Negocierile necesită delicateţe, calm şi argumente care să fie auzite de cealaltă parte. Dacă [aderarea Bulgariei la Schengen] ar fi fost atât de uşor de făcut, cabinetul interimar ar fi trebuit să o facă anul trecut", a subliniat Denkov, adăugând că orice comentarii de genul „ce s-ar fi putut întâmpla” nu mai contează acum, a adăugat el.

Progresele pe tema aderării

Maria Gabriel, vicepremier şi ministru de externe: „Salut decizia Parlamentului olandez de a aproba aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen. Aş dori, de asemenea, să îi mulţumesc premierului [olandez] Mark Rutte şi guvernului său, care au înaintat propunerea săptămâna trecută. Sunt convinsă că această acţiune este în interesul nu numai al nostru şi al vecinului nostru nordic, ci şi al întregii Uniuni Europene", a transmis vicepremierul.

Liderul GERB, Boiko Borisov, a declarat, potrivit sursei citate, că „datorită eforturilor comune avem [...] progrese uriaşe în ceea ce priveşte Schengen cu Olanda şi un plan foarte clar pentru Austria, în urma planului de migraţie pe care l-am adoptat joi".

Potrivit șefului GERB, Olanda şi-a respectat angajamentul şi a oferit Bulgariei o şansă uriaşă. „Dacă nu am fi modificat Constituţia în acest fel, ceea ce era şi o cerinţă, Parlamentul olandez nu ar fi luat o astfel de decizie", a subliniat Borisov. El a precizat că vicepremierul Maria Gabriel a informat Ungaria că decizia de eliminare a taxelor pentru Balkan Stream a fost deja promulgată în Monitorul Oficial. "Sunt convins că şi ei ne vor sprijini", a adăugat Borisov. El a mai spus că există o singură cerinţă din partea Austriei - să protejeze frontiera. "Pentru că am făcut-o şi ştiu că se poate face, nu sunt îngrijorat", a spus Borisov.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat