Parlamentul polonez a aprobat construcţia unui zid împotriva migranţilor la frontiera cu Belarusul

Parlamentul polonez a aprobat construcţia unui zid împotriva migranţilor la frontiera cu Belarusul

Parlamentul polonez a aprobat definitiv vineri proiectul guvernamental de construcţie a unui zid la frontiera cu Belarusul pentru a-i împiedica pe migranţi şi refugiaţi să treacă în Polonia, relatează AFP.

Costul zidului este evaluat la 353 de milioane de euro şi urmează să se întindă pe o lungime de peste 100 km la frontiera orientală a Uniunii Europene.

Preşedintele Andrzej Duda a anunţat că va promulga această lege imediat ce ea va fi aprobată de Parlament.

Mii de migranţi, în mare parte originari din Orientul Mijlociu, au traversat sau au încercat să treacă frontiera plecând din Belarus din vară.

Uniunea Europeană îl acuză pe preşedintele Belarusului Aleksandr Lukaşenko că aduce cetăţeni din ţări din Orientul Mijlociu şi Africa la Minsk, pe care apoi îi îndreaptă spre frontierele Lituaniei, Letoniei şi Poloniei, drept represalii la sancţiunile economice adoptate de UE împotriva regimului său.

Drept replică, Polonia a impus starea de urgenţă în zona de frontieră, unde a trimis mii de soldaţi, şi a legalizat practica controversată a respingerii directe.

Organizaţiile neguvernamentale au avertizat în privinţa condiţiilor meteorologice tot mai periculoase pentru oameni.

Polonia se numără printre cele 12 state membre UE care, săptămâna trecută, au cerut Uniunii Europene să finanţeze ridicarea de "bariere" la frontierele lor.

Totuşi, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Bruxellesul nu va finanţa construcţia de bariere la frontierele UE.

Ursula von der Leyen le-a reamintit săptămâna trecută liderilor reuniţi la summitul de la Bruxelles o poziţie comună a Comisiei şi a Parlamentului European potrivit căreia "nu va exista finanţare pentru garduri de sârmă ghimpată şi ziduri".

Insistând asupra faptului că Polonia este "atacată" de Belarus, premierul naţionalist Mateusz Morawiecki a declarat săptămâna trecută că zidul este esenţial pentru "a proteja" Polonia.

Starea de urgenţă, care i-a împiedicat pe jurnalişti şi asociaţiile caritabile să se apropie de frontieră, s-a dovedit a fi în mod special controversată şi UE a făcut apel la "transparenţă".

Naţiunile Unite au cerut în urmă cu opt zile o acţiune urgentă pentru a salva vieţi şi a evita suferinţele la frontiera între UE şi Belarus, după moartea mai multor solicitanţi de azil.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Citiți, ca să vedeți pe mâinile cui a ajuns România!

2 VIDEO Dilema Danei Budeanu / „Dacă tu nu i-o sugi, cine i-o suge?”

3 „Parcă am fi coafeze” / Profesoară, oripilată de cadourile pe care le fac părinții de Sărbători

4 Ea este românca rămasă goală în fața lui Mussolini, și și-a recuperat banii în 1931 punând pistolul pe masa bancherilor

5 STS / Șapte indicii că telefonul tău mobil ar putea fi virusat