Parlamentul polonez adoptă o lege controversată referitoare la media, criticată de SUA

Parlamentul polonez adoptă o lege controversată referitoare la media, criticată de SUA

Deputaţii polonezi au adoptat vineri o lege controversată, considerată de critici o tentativă a guvernului populist de dreapta de a reduce la tăcere canalul de ştiri independent TVN24, controlat de grupul american Discovery, relatează AFP.

Guvernul susţine că legea, care a fost adoptată de camera inferioară în pofida obiecţiilor Senatului, va proteja peisajul mediatic polonez împotriva unor actori potenţiali ostili precum Rusia.

Pentru a intra în vigoare, legea, care a fost adoptată cu 228 de voturi pentru şi 219 împotrivă, trebuie să fie acum promulgată de preşedintele polonez Andrzej Duda.

Potrivit opoziţiei, adoptarea legii a avut loc cu încălcarea regulilor parlamentare şi de drept.

Legea va împiedica companiile care nu fac parte din Spaţiul Economic European să deţină o participaţie majoritară în media poloneze.

Această prevedere va obliga în special grupul american Discovery să-şi vândă participaţia majoritară de la TVN, una dintre cele mai mari reţele de televiziune privată din Polonia. TVN24 este canalul său de ştiri şi este considerat unul critic faţă de conservatorii la putere.

Senatul, unde opoziţia este majoritară, a votat împotriva legii. Legea a fost iniţial aprobată de camera inferioară în luna august.

La momentul respectiv, SUA s-au declarat "profund tulburate" de acest text de lege şi au avertizat asupra impactului său potenţial asupra libertăţii presei în Polonia şi a climatului comercial pentru investitorii străini.

Washingtonul i-a cerut preşedintelui Andrzej Duda să se opună proiectului de lege. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”