Parlamentul Republicii Moldova a votat sistemul electoral mixt în lectură finală

Parlamentul Republicii Moldova a votat sistemul electoral mixt în lectură finală

Parlamentul Republicii Moldova a votat joi proiectul privind sistemul electoral mixt în lectura a doua, finală, cu 74 de voturi pentru, cu toate că numeroși oameni s-au adunat în fața Parlamentului și au cerut să nu fie votată această lege, informează Radio Chișinău, Deschide.md și Unimedia.md.

Deputații comuniști au părăsit sala de ședințe în semn de protest.

Proiectul presupune că alegerile parlamentare în Republica Moldova se vor desfășura în baza așa-numitului sistem electoral mixt. Astfel, 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, la fel ca în prezent, iar ceilalți 51 — în circumscripții uninominale. Acestea vor fi create inclusiv pentru regiunea transnistreană, doar că locuitorii din stânga Nistrului vor putea vota în secții amplasate pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale, explică Radio Chișinău. De asemenea, vor exista circumscripții uninominale pentru diaspora. O circumscripție uninominală va fi formată pentru un număr de 55.000-60.000 de cetățeni cu drept de vot. Deocamdată nu se știe te câte circumscripții vor fi formate pentru Transnistria și pentru cetățenii moldoveni din afara țării.

Printre modificările față de prima lectură, autorii propun micșorarea pragului de acces în Parlament pentru blocurile electorale până la 8%. În prezent acesta este de 9% pentru blocurile formate din două partide și 11% pentru cele formate din mai multe partide.

Și numărul minim de semnături pentru înregistrarea candidaților în circumscripțiile uninominale este redus de la 600 la 500, iar femeile candidate vor avea de strâns de două ori mai puține semnături. Totodată, partidele care vor promova femei vor fi stimulate financiar. A fost redus de patru ori și plafonul maxim de donații pentru concurenții electorali. Acesta va fi de până la 50 de salarii medii, adică aproximativ 270.000 de lei moldovenești pentru o persoană fizică și de două ori mai mult pentru persoanele juridice.

Radio Chișinău amintește că proiectul a fost expertizat de Comisia de la Veneția care a concluzionat că în situația actuală modificarea sistemului electoral nu este recomandabilă, iar Uniunea Europeană a cerut Chișinăului să respecte concluzia Comisiei. De asemenea, inițiativa a fost criticată de opoziție și de societatea civilă, care au organizat proteste împotriva modificării sistemului electoral.

Președintele Republicii Moldova, prorusul Igor Dodon, a salutat rezultatul votului. Șeful statului a scris pe Facebook că deputații au menținut în proiect mai multe propuneri ale sale, printre care păstrarea pragului de reprezentare pentru partide politice de 6%, desfășurarea alegerilor în circumscripții uninominale într-un singur tur, dar și cota de reprezentare în Parlament pentru regiunea transnistreană și diaspora, informează Deschide.md. 'Felicit fracțiunea Partidului Socialiștilor cu această ocazie. Menționez că în anul 2011 inițiativa respectivă a fost inclusă în programul Partidului Socialiștilor, în fruntea căruia m-am aflat până la învestirea în funcția de președinte al țării, iar în 2014 acesta a fost parte componentă a programului electoral al PSRM. La elaborarea proiectului de lege s-a ținut cont de solicitarea unei mari părți a populației țării, care dorește o reformă politică reală și echilibrată, în folosul cetățenilor', a scris Dodon.

Potrivit Radio Chișinău, două manifestații de protest au avut loc concomitent în fața clădirii legislativului. Câteva sute de reprezentanți și susținători ai mai multor partide de opoziție au scandat 'Jos Mafia' și 'Trădătorii', cerând respingerea proiectului de lege, în timp ce un alt grup manifesta în favoarea votului mixt, pe fundal de muzică populară. Ambele tabere de protestatari purtau în mâini drapele ale Republicii Moldova și pancarte cu diverse mesaje, unele pro și altele contra legii. Potrivit Unimedia, între cele două tabere s-au produs îmbrânceli.

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a declarat că acțiunile de protest vor continua pe tot parcursul zilei, pentru a trage un semnal de alarmă. 'Ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament este o ilegalitate. O să rămânem aici atât timp cât va fi nevoie pentru a ne apăra democrația. Vom merge pe toate căile legale', a declarat Maia Sandu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”