Parlamentul rus dezbate o cerere adresată lui Vladimir Putin pentru recunoaşterea separatiştilor din Ucraina

Parlamentul rus dezbate o cerere adresată lui Vladimir Putin pentru recunoaşterea separatiştilor din Ucraina

Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului Federaţiei Ruse, dezbate o cerere adresată preşedintelui Vladimir Putin pentru recunoaştea republicilor separatiste pro-ruse din Ucraina, a anunţat vineri preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, în plină criză în jurul acestei ţări prooccidentale vecine Rusiei, informează AFP.

Deputaţii din Partidul Comunist rus au înaintat săptămâna aceasta un proiect de text prin care îl îndeamnă pe Vladimir Putin să recunoască independenţa republicilor populare autoproclamate Doneţk (DNR) şi Lugansk (LNR), din estul Ucrainei, şi unde luptă din 2014 forţele ucrainene.

"Aceasta este o problemă foarte importantă", a comentat preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, pe mesageria Telegram.

Sunt prevăzute discuţii cu reprezentanţii diferitelor partide din camera inferioară începând de săptămâna viitoare, însă, potrivit lui Volodin, toate formaţiunile politice sunt favorabile proiectului.

Această declaraţie intervine în condiţiile în care miniştrii de externe rus şi american, Serghei Lavrov şi Antony Blinken, urmează să aibă vineri o întrevedere la Geneva asupra crizei ucrainene, Washingtonul suspectând Moscova că vrea să întreprindă o invazie în Ucraina.

Războiul din estul Ucrainei, care s-a soldat până acum cu peste 13.000 de morţi, a izbucnit în primăvara lui 2014, după o revoluţie prooccidentală la Kiev şi anexarea Peninsulei Crimeea de către Moscova.

Reglementarea politică a conflictului, prevăzută prin acordurile de la Minsk din 2015, se află într-un punct mort. Rusia, în pofida faptului că neagă acest lucru, este considerată susţinătoarea militară şi financiară a separatiştilor din Ucraina.

Chiar dacă Moscova neagă orice intenţie de invazie, Kremlinul insistă asupra unor garanţii scrise pentru securitatea sa, inclusiv privind garanţia că NATO nu se va mai extinde.

În context, Viaceslav Volodin a acuzat NATO că vrea să "ocupe Ucraina" şi pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski de încălcarea procesului de pace. "Şi una şi alta pot duce la o tragedie, noi nu trebuie să permitem aceasta", a spus el.

În 2008, Rusia a recunoscut independenţa a două republici separatiste de pe teritoriul georgian, Abhazia şi Osetia de Sud. Ea a făcut acest lucru în urma unui scurt război cu Georgia, fostă republică sovietică ce doreşte să adere la NATO. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...