Parlamentul spaniol a aprobat la un vot diferenţă reforma pieţei muncii de care se condiţionau fondurile din PNRR

Parlamentul spaniol a aprobat la un vot diferenţă reforma pieţei muncii de care se condiţionau fondurile din PNRR

Parlamentul spaniol foarte fragmentat a aprobat joi cu mult noroc legislaţia privind reforma pieţei muncii promovată de guvernul minoritar al premierului socialist Pedro Sanchez, relatează Reuters.

Această reformă a fost menţionată de Comisia Europeană drept condiţie pentru accesarea fondurilor - foarte generoase pentru Spania, aproape 70 de miliarde de euro sume nerambursabile - din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Reforma prevede în special restrângerea substanţială a folosirii contractelor de muncă pe perioadă determinată, o practică la care angajatorii spanioli recurg în mod excesiv.

Unele partide din opoziţie au sprijinit proiectul de lege, care în final a fost adoptat la o diferenţă de numai un vot. Unii aliaţi ai socialiştilor care în ultimii ani au susţinut iniţiativele guvernului, precum separatiştii catalani din ERC, au votat de data aceasta împotrivă.

Noua legislaţie anulează unele măsuri implementate de precedentul guvern de dreapta mai favorabil mediului de afaceri şi oferă de acum înainte sindicatelor o mai mare putere de negociere.

Reforma convenită după nouă luni de negocieri introduce măsuri menite să combată folosirea în exces a angajărilor pe perioadă determinată, o simplificare a contractelor de muncă şi înăsprirea sancţiunilor pentru folosirea ilegală a angajaţilor temporari.

Aşadar, în Spania contractul de muncă uzual va trebui să fie pe perioadă nedeterminată, iar la angajarea pe bază temporară se va putea recurge numai în circumstanţe impuse de specificul producţiei sau pentru înlocuirea provizorie a unui lucrător ce are dreptul să-şi rezerve postul.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...