Parlamentul turc a ratificat acordul de normalizare a relațiilor diplomatice cu Israel

Parlamentul turc a ratificat acordul de normalizare a relațiilor diplomatice cu Israel

Parlamentul turc a ratificat, în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, acordul de normalizare a relațiilor diplomatice cu Israel, după șase ani de criză între cei doi foști aliați regionali, transmite AFP, preluând o știre difuzată sâmbătă de agenția turcă Anadolu.

În virtutea acestui acord de reconciliere, încheiat la sfârșitul lunii iunie și care a pus capăt unei perioade de șase ani de tensiuni, intervenită după un raid israelian împotriva unei flotile turce cu ajutoare destinate Fâșiei Gaza, în 2010, Israelul va plăti 20 de milioane de dolari (circa 18 milioane de euro) despăgubiri Turciei.

Ankara, la rândul său, renunță la urmărirea în justiție a foștilor șefi ai armatei israeliene pentru implicarea lor în asaltul din 2010, în care au murit zece militari turci.

În 2014, un tribunal penal din Istanbul dispusese arestarea a patru foști responsabili militari israelieni, printre care ex-șeful de Stat Major, generalul Gabi Ashkenazi, toți aceștia judecați în contumacie în Turcia din 2012.

Ministrul turc de externe, Mevlüt Cavusoglu, anunțase recent că ratificarea acordului de normalizare de către parlament va fi imediat urmată imediat de un schimb de ambasadori.

Depunerea acestui text la parlament a fost întârziată de tentativa de puci din 15 iulie, care a zdruncinat momentan puterea președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Reconcilierea între cele două state, aliați regionali apropiați până în 2010, are numeroase implicații strategice și economice, mai ales în domeniile comercial și al hidrocarburilor.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro