Parlamentul turc aprobă protocolul privind aderarea Finlandei la NATO

Parlamentul turc aprobă protocolul privind aderarea Finlandei la NATO

Toți cei 276 de membri prezenți la vot au susținut proiectul de lege.

Turcia, Suedia și Finlanda la summitul NATO de la Madrid. Foto: EPA-EFE

Marea Adunare Națională (Parlamentul) a Turciei a aprobat un proiect de lege pentru ratificarea protocolului privind aderarea Finlandei la NATO. Votul a avut loc joi în cadrul ședinței plenare a parlamentului.

Toți cei 276 de participanți la întâlnire au susținut proiectul de lege. Finlanda a primit astfel temeiul legal pentru intrarea deplină în alianță.

Turcia a fost până acum ultimul membru NATO care a aprobat oferta Helsinkiului de a adera la alianță. Ungaria a amânat acest proces, dar a aprobat proiectul de lege corespunzător pe 27 martie. Acum toți membrii organizației au aprobat candidatura Finlandei.

În cadrul ședinței plenare, deputații turci au remarcat că în această etapă nu există probleme serioase în relațiile dintre Turcia și Finlanda în ceea ce privește luarea în considerare a intereselor Ankarei în domeniul combaterii terorismului. Totodată, legiuitorii au remarcat că Suedia, care împreună cu Finlanda a solicitat aderarea la NATO, nu a îndeplinit încă prevederile memorandumului semnat cu Turcia și nu este încă pregătită să intre în alianță.

Finlanda și Suedia au solicitat aderarea la Alianța Nord-Atlantică în mai 2022, dar Ankara a blocat procesul de aderare, cerând să declare teroriste organizațiile kurde, precum și extrădarea persoanelor acuzate de terorism sau de participare la o tentativă de lovitură de stat în Turcia în 2016. Pentru a rezolva aceste probleme înainte de summitul NATO din 2022, a fost semnat un memorandum între Turcia, Finlanda și Suedia cu o listă de pași specifici pe care, potrivit Ankarei, cele două țări din nord ar trebui să-i facă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro