Parlamentul Ungariei a respins ratificarea unui tratat internaţional menit să protejeze femeile împotriva violenţelor

Parlamentul Ungariei a respins ratificarea unui tratat internaţional menit să protejeze femeile împotriva violenţelor

Parlamentul Ungariei a respins marţi ratificarea unui tratat internaţional menit să protejeze mai bine femeile împotriva violenţelor, însă perceput de guvernul lui Viktor Orban drept modalitate de promovare a "ideologiei de gen distructive" şi a "migraţiei ilegale", informează AFP.

Adoptată în 2011 de Consiliul Europei, acest text, cunoscut sub numele de "convenţia de la Istanbul", este primul instrument supranaţional ce fixează norme juridic constrângătoare în vederea prevenirii violenţei sexiste.

Şapte state membre ale Uniunii Europene (UE) au semnat-o însă nu au ratificat-o deocamdată: Ungaria, Bulgaria, Letonia, Lituania, Regatul Unit, Slovacia şi Republica Cehă.

"Abordarea sa ideologică este contrară legislaţiei ungare şi convingerilor guvernului", a argumentat în faţa parlamentarilor deputatul Lorinc Nacsa, din partea creştin-democraţilor, partenerii minoritari ai coaliţiei formate cu partidul suveranist Fidesz al lui Viktor Orban, care a depus amendamentul.

Parlamentul şi guvernul Ungariei se numără printre instituţiile similare din UE în care femeile sunt cel mai puţin reprezentate. Fidesz estimează că toate garanţiile pentru securitatea femeilor sunt deja prevăzute de legislaţia naţională.

De asemenea, Ungaria crede că ratificarea acestei convenţii, pe care a semnat-o în 2014, ar obliga-o să acorde azil refugiatelor persecutate în ţările lor de origine pe motiv de gen sau de orientare sexuală.

După ce a revenit la putere în urmă cu zece ani, Viktor Orban a reuşit să înscrie în Constituţie căsătoria ca fiind uniunea exclusivă între "un bărbat şi o femeie".

În 2018, el a scos studiile de gen, domeniu de cercetare interdisciplinar asupra rapoartelor sociale între sexe, de pe lista celor acreditate în Ungaria.

Un amendament legislativ în discuţie vizează definirea genului prin "sex biologic pe baza naşterii şi genomului".

Persoanele transgen şi transexuale, operate sau nu, nu ar mai fi autorizate să ceară schimbarea sexului la starea civilă, cum este posibil astăzi.

Ratificarea convenţiei de la Istanbul "ar accelera şi facilita" de asemenea imigraţia în general spre Europa, consideră Lorinc Nacsa. După criza migraţiei din 2015, Ungaria a construit un gard din sârmă ghimpată de-a lungul frontierei sale cu Serbia şi Croaţia.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia