Partidul polonez de guvernământ refuză dezbaterile electorale la o televiziune deținută de Warner Bros

Partidul polonez de guvernământ refuză dezbaterile electorale la o televiziune deținută de Warner Bros

Partidul naţionalist de guvernământ din Polonia, Lege şi Justiţie (PiS), nu va participa la dezbaterile electorale organizate de postul privat TVN 24, a anunţat vineri formaţiunea politică, acuzând televiziunea deţinută de Warner Bros de părtinire în favoarea opoziţiei.

TVN 24, postul deținut de Warner Bros, pe care PiS nu-l agreează Foto Profimedia

Refuzul vine după ce Donald Tusk, liderul celui mai mare partid de opoziţie, Platforma Civică (PO), i-a cerut liderului PiS, Jaroslaw Kaczynski, să se confrunte personal cu el într-o dezbatere înainte de alegerile parlamentare din 15 octombrie, care se anunţă extrem de disputate.

Acest post a arătat că este extrem de părtinitor în dezbaterea politică din Polonia, făcând campanie de facto pentru politicienii care au legătură cu Donald Tusk”, a transmis PiS într-o declaraţie postată pe platforma de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter, arată Agerpres.

PiS, acuzat de „lipsă de respect față de alegători”

TVN 24, cel mai mare canal privat de ştiri din Polonia, a precizat într-o postare pe X că PiS arată o „lipsă de respect faţă de alegători” prin refuzul de a participa.

Argumentele folosite sunt o încercare de a limita independenţa şi libertatea presei şi de a evita întrebările esenţiale ale jurnaliştilor”, se arată în postare.

Libertatea presei este o problemă urmărită îndeaproape în Polonia, observatorii spunând că partidele concurează pe un teren de joc inegal şi acuzând PiS că şi-a folosit cei opt ani la putere pentru a transforma radioteleviziunea publică într-un purtător de cuvânt al partidului.

Polonia se situează pe penultimul loc în rândul colegilor săi din Uniunea Europeană, chiar înaintea Ungariei, într-un index al libertăţii presei întocmit de Reporteri fără Frontiere.

Mass media private, acuzate că distorsionează dezbaterea

PiS spune că mass-media cu capital străin, cum ar fi TVN 24, nu mass-media publice, sunt cele care distorsionează dezbaterea din Polonia şi acţionează împotriva intereselor ţării.

În 2021, partidul a înfuriat Statele Unite cu un proiect de lege, respins în cele din urmă de preşedintele Andrzej Duda, care ar fi înăsprit regulile privind proprietatea străină asupra mass-media. Criticii au spus că le gea a fost concepută pentru a permite partidului să preia controlul asupra TVN, o acuzaţie pe care PiS a negat-o.

Kaczynski, care a lansat PiS în 2001 împreună cu fratele său geamăn Lech, şi Tusk, fost preşedinte al Consiliului European, s-au întâlnit ultima dată într-o dezbatere publică în 2007. Mulţi observatori politici au declarat că întâlnirea a fost un punct de cotitură care a costat guvernul PiS în alegerile din acel an.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB