Partidul ungar Jobbik a propus un referendum care să împiedice parlamentul să poată decide o eventuală ieşire a Ungariei din UE

Partidul ungar Jobbik a propus un referendum care să împiedice parlamentul să poată decide o eventuală ieşire a Ungariei din UE

Marton Gyongyosi, liderul partidului, a spus că întrebarea la referendum ar fi: „Sunteţi de acord că parlamentului nu ar trebui să i se permită să susţină o propunere sau o moţiune care ar putea duce la ieşirea Ungariei din Uniunea Europeană?”.

„Voinţa poporului este crucială atunci când vine vorba de o problemă de asemenea importanţă, care poate fi exprimată doar prin referendum”, a afirmat Gyongyosi într-o conferinţă de presă, înainte de a prezenta luni întrebarea Comisiei Electorale Naţionale, scrie Agerpres.

Acesta a sous că, deşi constituţia Ungariei interzice organizarea de referendumuri în chestiuni care privesc obligaţiile ce decurg din tratatele internaţionale, guvernul „cu majoritatea sa parlamentară de două treimi ar putea să scoată ţara din UE în orice moment".

Gyongyosi a amintit că partidul său declarase în timpul campaniei pentru alegerile parlamentare europene din 2019 că miza acelui scrutin era de a şti dacă ungurii i-ar permite "(premierului) Viktor Orban să retragă Ungaria din Uniunea Europeană".

Deşi această opinie nu a fost luată în serios atunci nici măcar de celelalte partide de opoziţie, "recentul discurs al premierului de la Băile Tuşnad indică în mod clar că acesta este obiectivul său", a insistat Gyongyosi, citat de MTI.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...