Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Partizanii Brexitului au preluat frâiele executivului britanic; Boris Johnson, marea surpriză (sinteză AFP)

Noul premier conservator britanic, Theresa May, și-a ales miniștrii din rândul partizanilor hotărâți ai Brexitului (ieșirea din Uniunea Europeană), dintre ei ieșind cel mai mult în evidență Boris Johnson, ea arătându-și astfel voința de a duce până la capăt ruptura de blocul comunitar, scrie joi AFP.

Spre marea surprindere a tuturor, șefa executivului de la Londra l-a adus în prim-plan pe excentricul fost primar al Londrei, Boris Johnson, care-și pierduse strălucirea în ultima vreme. Trădat de fostul ministru al justiției, Michael Gove, alături de care a militat pentru ieșirea din UE la referendumul din 23 iunie, Johnson a renunțat la candidatura pentru postul de șef al executivului și viitorul său politic părea sumbru.

Dar fostul edil, care nu a fost niciodată ministru, este acum șef al diplomației britanice, un rol neașteptat pentru un personaj cunoscut pentru glumele sale neinspirate. O numire care este 'un pariu', mai ales că Foreign Office este un minister tradițional proeuropean, consideră Peter Snowdon, observator experimentat al conservatorilor britanici și coautor al unei cărți despre David Cameron.

Theresa May, ea însăși o politiciană eurosceptică — deși în campania premergătoare referendumului a fost în tabăra lui Cameron, favorabilă rămânerii în UE — a creat un minister dedicat Brexitului, la conducerea căruia l-a numit pe David Davis, în vârstă de 67 de ani, un veteran și un reprezentant al nucleului dur conservator, cunoscut de asemenea prin convingerile sale eurosceptice.

Tot în logica Brexitului, șefa executivului a mai creat un minister, cel al Comerțului Internațional, pe care l-a atribuit de asemenea unui eurosceptic, respectiv Liam Fox. Acest minister va trebui să dezvolte legăturile economice ale Marii Britanii conform viitorului ei statut de țară nemembră a UE și să definească 'noul rol, îndrăzneț și pozitiv' pe care ea îl va juca în lume, așa cum a promis Theresa May în prima ei declarație dată după preluarea conducerii executivului.

Acest trio 'nu va tolera nici cel mai mic pas înapoi de la promisiunea că 'Brexit înseamnă Brexit'', anticipează Mark Wallace, editor al blogului conservator Conservative Home, el văzând în integrarea susținătorilor Brexitului în echipa guvernamentală 'o alegere abilă și îndrăzneață'.

Un alt mare promotor al Brexitului, Nigel Farage, fostul lider al partidului antieuropean și antiimigrație UKIP, s-a arătat și el încrezător după ce Davis și Fox au intrat în guvern. 'Acum sunt mai optimist', a scris Farage pe Twitter, după ce își exprimase temerea că verdictul referendumul din 23 iunie în final nu va fi implementat.

Așadar, trei ministere vor împărți cea mai mare parte a activității enorme generate de procesul ieșirii din UE. Pentru Theresa May, faptul că 'are trei miniștri puternici îi va permite să păstreze controlul, ea va delega atribuții, dar își va menține leadership-ul', estimează Peter Snowdon.

Dar ceea ce intrigă este reîntoarcerea în glorie a popularului și în același timp contestatului Boris Johnson.

Simon Usherwood, profesor de științe politice la Universitatea Surrey, vede în această numire o mare iscusință a noului premier, care astfel reușește deopotrivă 'să unească partidul, să țină ocupat un adversar potențial și să controleze Brexitul', repartizând între trei ministere procesul ieșirii din UE, fapt care îi va oferi Theresei May timp să acorde atenție altor chestiuni ce țin de guvernarea țării.

Ea a insistat de altfel în primul discurs asupra importanței justiției sociale, admițând că votul favorabil Brexitului a fost și un protest al celor ajunși din punct de vedere economic la marginea societății.

O altă garanție oferită susținătorilor Brexitului a fost plecarea din guvern a ministrului de finanțe George Osborne, care în campania pentru referendum a susțin activ rămânerea în UE.

Cu această echipă de șoc, Theresa May va trebui acum să intre în problematica concretă a procesului părăsirii blocului comunitar. Dar ea nu și-a precizat încă intențiile privind calendarul acestui proces.

Responsabilii europeni o presează în fiecare zi să activeze cât mai repede articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se declanșează formal procesul retragerii din blocul comunitar. Dar Theresa May a spus înainte să devină premier că nu va face acest lucru înainte de sfârșitul anului.

'Ea va avea discuții informale cu ceilalți șefi de stat. Nu îi place să ia decizii în grabă, va asculta pe toată lumea și abia apoi va decide. Astfel a procedat la Ministerul de Interne, nu există motive ca acest lucru să se schimbe', explică Peter Snowdon.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Această CARACATIȚĂ trăiește în toate orașele României!

2 De ce l-a sfidat Dăncilă pe Tăriceanu. Îl așteaptă un nou dosar? Amănunte INCENDIARE!

3 HOPA! ȘOC în PSD? Dăncilă a fost la Bruxelles în calitate de candidat la postul de comisar european? Amănunte …

4 RoMAFIA / Cum a câștigat băiatul lui Dragnea procesul împotriva CEC Bank, după ce RISE Project i-a publicat extr…

5 Dragnea / Nu am nicio legătură cu TelDrum...

recomandări

Te ia DNA: Ghita Sebastian, Teamnet, Hidrocanal

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Aproape aș locui în casa asta în stil gotic