Pârvan (PIAROM): ANAF are sistemele informatice învechite și nu are capacitatea să implementeze split TVA

Pârvan (PIAROM): ANAF are sistemele informatice învechite și nu are capacitatea să implementeze split TVA

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) are sistemele informatice învechite, nu au fiabilitate, și nu are capacitatea să implementeze split TVA, a declarat, marți, Cristian Pârvan, președinte Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM), într-o dezbatere organizată la Comisia economică din Senat.

"În această săptămână am testat un județ și o trezorerie. La data de 21 septembrie, într-un județ întreg, nu o să nominalizez, la întrebarea "Este o companie care a optat?", răspunsul a fost zero. Pe 25 septembrie, adică ieri, la nivelul unui ANAF de sector nu a optat nimeni. Credem, din datele culese de la ANAF, nu din mediul de afaceri — care a fost clar că nu se poate — că nu au capacitatea (de a implemeta split TVA, n.r.). Au sistemele informatice învechite, care nu au fiabilitate, pe care nu se pot baza nici măcar pe operații curente", a spus Pârvan.

Acesta a precizat că PIAROM rămâne la propunerea ca split TVA să fie opțional pentru firme, de la 1 ianuarie 2018.

La rândul său, Valentin Mavrodin, director general al Trezoreriei Ministerului Finanțelor Publice (MFP) a arătat că soluțiile pentru implementarea split TVA sunt la faza de testare și pot fi implementate începând cu 1 octombrie.

"M-am prezentat la această ședință pentru a descrie în mod clar și pragmatic soluțiile pe care le vom oferi pentru această implementare. Ele sunt la nivel de testare și pot fi implementate începând cu 1 octombrie. S-a asumat, prin proiectul de act normativ, că vom deschide acele conturi automat și le vom publica pe site fără a fi necesară deplasarea contribuabililor la sediile Trezoreriei. Din punct de vedere al extraselor de cont electronice, a fost creată toată infrastructura necesară pentru a livra aceste documente în format electronic, cu semnătură electronică, în conținutul lor având un fișier "xml" care poate fi procesat automat și importat în aplicațiile operatorilor care doresc o astfel de procesare automată", a explicat Mavrodin.

Potrivit acestuia, la nivel național, a fost construit un sistem de raportare unde toate entitățile publice trimit electronic MFP rapoarte privind execuția, rapoarte financiare, bugete, angajamentele bugetare.

"Toate sunt în timp real. Dacă sectorul public se afla la un moment dat într-o zonă deficitară, vă pot spune că, astăzi, este foarte avansat. De ce am adus în discuție acest subiect? Instituțiile publice, chiar și operatorii economici care vor intra în sfera de TVA, vor putea opta și pentru varianta electronică de procesare a tranzacțiilor în sensul că există reglementat un document, ordin de plată, unde își vor insera toate tranzacțiile. Această infrastructură este de un an și jumătate", a arătat oficialul MFP.

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, declara, în data de 30 august, la începutul ședinței de Guvern, că pentru plata defalcată a TVA s-a stabilit ca termen obligatoriu de implementare 1 ianuarie 2018, fiind introdus și un termen opțional, respectiv 1 octombrie 2017.

"Plata defalcată a TVA este un mecanism care este introdus pentru a crește gradul de colectare a TVA la buget, pentru a crea un echilibru în piață între agenții economici, pentru că astăzi există o diferență mare între cei care nu plătesc TVA și-l folosesc în alte scopuri și cei care sunt de bună credință și fac aceste plăți. Pentru acest mecanism s-a stabilit un termen de 1 ianuarie 2018, termen obligatoriu de implementare, cu un termen opțional de 1 octombrie", a afirmat Mișa.

Oficialul a menționat, la vremea respectivă, că firmele care optează să implementeze noul sistem de la 1 octombrie vor beneficia de facilități fiscale, printre care reducerea impozitului pe profit cu 5 procente, pentru a-și acoperi cheltuielile necesare cu modificarea, iar pentru cei care nu au obligațiile fiscale reprezentând TVA la zi, dar le achită, va exista scutirea de penalități.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale