Pas important al Rep. Moldova pentru integrarea în UE: A obținut recunoașterea agenților economici autorizați în UE

Pas important al Rep. Moldova pentru integrarea în UE: A obținut recunoașterea agenților economici autorizați în UE

Republica Moldova a obținut recunoașterea reciprocă a agenților economici autorizați cu UE. Programul, care intră în vigoare luna viitoare, a fost lansat la Chișinău și a reunit oficiali locali, europeni, oameni de afaceri.

Șefa Guvernului Rep Moldova, alături de participanții la eveniment FOTO Facebook Gavrilita PM

Angela Bilighiun este șefa unei companii, specializată în vinderea materialelor de construcții, grădinărit și decorațiuni din țara vecină, care are mai mult de 1500 de angajați. Femeia afirmă că, în ultima perioadă, compania a avut mai multe probleme de logistică din cauza timpului pierdut la hotare. ,,Avem siguranța că produsul nostru o să treacă frontiera moldo-română în termenii stabiliți în contractul cu furnizorul și nu vom avea probleme grave pe viitor”, crede Bilighiun.

Iar șeful Serviciului Vamal, Igor Talmazan, speră că odată cu realizarea programului, rândurile imense de la frontieră vor dispărea. ,,Începând cu luna noiembrie, sperăm foarte mult că aceste probleme vor dispărea de la sine și sperăm că agenții economici vor avea posibilitate să efectueze livrările în termen și nu vor fi nevoiți să staționeze în aceste rânduri, care persistă în acest moment”.

Moment istoric

Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a declarat că lansarea programului este un moment istoric pentru țară, dar și unul important în procesul ei de integrare europeană.

,,Începând cu 1 noiembrie, operatorii economici autorizați din țara noastră vor fi recunoscuți de toate cele 27 state membre ale Uniunii Europene. Este o veste minunată, care va aduce multiple avantaje companiilor moldovenești, care dețin deja sau vor obține acest statut. Voi menționa doar câteva dintre avantaje: este vorba de tratamentul prioritar la trecerea frontierei. Reducerea numărului de controale fizice și documentare sau existența unui mecanism comun de asigurare a continuității activităților comerciale în cazul perturbării fluxurilor”, a declarat șefa Guvernului Rep. Moldova..

În urma acestei recunoașterii, țara va beneficia de numeroase avantaje economice, între care creșterea volumului de export pe piața europeană. „Unde deziderat cu atât mai important, în contextul situației economico dificile în regiune. Totodată, facilitarea operațiunilor vamale va contribui la reducerea presiunii asupra punctelor de frontieră la granița cu România. Astfel, pe lângă beneficiile nemijlocite pentru economia noastră, vom putea să ne îndeplinim și mai bine rolul de furnizori de securitate în ceea ce privește lanțurile de aprovizionare ce au fost reorientate în țara noastră a războiului nedrept împotriva Ucrainei. Acest rezultat reprezintă un puternic semnal de încredere pentru Guvernul pe care îl conduc, dar și pentru angajamentele pe care le-am asumat în domeniul eliminării corupției”, a notat Gavrilița.

Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, a menționat că, în ultimii opt ani, Uniunea Europeană și-a consolidat rolul Republicii Moldova în calitate de partener comercial principal. Iar mai mult de jumătate din schimburile comerciale ale statului moldovean sunt cu UE.

,,Acesta reflectă rezultatele muncii asidue din partea Republicii Moldova și implementarea angajamentelor sale din domeniul Vamal. Operatorii Economici Autorizați și recunoașterea reciprocă a acestora vor contribui, în continuare, la consolidarea relațiilor comerciale. Aceste realizări s-au făcut într-o perioadă relativ scurtă și, într-adevăr, Republica Moldova este prima țară din regiune care a obținut un astfel de acord. Foarte puține țări din lume au un asemenea acord cu Uniunea Europeană”, a declarat oficialul european.

Statut de candidat din iunie

În luna iunie a acestui an, Republica Moldova, alături de Ucraina, a primit statut de candidat la aderarea în Uniunea Europeană, iar Georgiei i-a fost recunoscută perspectiva europeană.

Măsurile necesare pentru adoptarea deciziei Consiliului European în acest sens au fost posibile cu sprijinul Uniunii Europene, prin Misiunea Înalților Consilieri UE. Acestea au inclus evaluarea legislației vamale naționale și alinierea ei la cea a Uniunii Europene, misiuni de validare ale UE în Moldova, România și Germania, dar și dezvoltarea unei platforme informatice dedicate - un sistem complex de schimb de date pentru recunoașterea reciprocă a AEO, fiind primul sistem de legătură între autoritățile vamale ale Republicii Moldova și statele membre ale UE.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Roubini avertizează / „Mama tuturor crizelor economice se profilează și nu va fi nimic de făcut în privința asta”

2 Date care dau de gândit / Rusia a scos din depozite ce avea mai bun, dar încă mai are resurse pentru încă doi ani de război

3 „Wow, sexul din filme este foarte real”

4 VIDEO Momente de stupoare la Budapesta! / „A fost ca și cum suveranitatea Ungariei a fost cedată chinezilor”

5 VIDEO Aceste imagini bizare sunt din Germania...