Pașaportul ucrainean este printre primele 30 cele mai valoroase din lume. Pe ce loc se află România?

Pașaportul ucrainean este printre primele 30 cele mai valoroase din lume. Pe ce loc se află România?

Pașaportul ucrainean a intrat în topul celor mai puternice 30 din lume, conform agenției ucrainiene de știri Unian.ua. Această evaluare a fost realizată de Henley & Partners, o companie de consultanță privind cetățenia și rezidența.

Foto: Unian.ua

Cu ajutorul unui pașaport ucrainean, deținătorul lui poate intra în 146 de țări fără viză, cu două mai mult comparativ cu anul trecut. El se situează în acest top pe treapta a 30-a, pe care o împarte cu Grenada și Sfânta Lucia.

Liderul unic al acestei liste este Singapore cu un scor de 192.

Primele zece poziții din clasament arată după cum urmează:

1. Singapore (192 de țări fără viză pentru cetățenii săi).

2. Italia, Germania, Spania (190).

3. Austria, Luxemburg, Finlanda, Franța, Suedia, Coreea de Sud, Japonia (189).

4. Danemarca, Irlanda, Țările de Jos, Marea Britanie (188).

5. Belgia, Republica Cehă, Malta, Noua Zeelandă, Norvegia, Elveția, Portugalia (187).

6. Australia, Ungaria, Polonia (186).

7. Canada, Grecia (185).

8. Lituania, SUA (184).

9. Letonia, Slovacia, Slovenia (183).

10. Estonia, Islanda (182).

Evaluarea pașapoartelor la nivel mondial

În 2022, Japonia era lider în clasamentul pașapoartelor, dar în anul curent a pierdut două poziții. Acum, capacitatea cetățenilor săi de a intra în alte țări a scăzut cu patru puncte.

Compania de consultanță Henley & Partners construiește acest clasament pe baza numărului de țări în care se poate fără viză cu ajutorul unui pașaport dintr-un anumit stat. O poziție poate fi ocupată de mai multe țări simultan. Calculat de 18 ani, indicele pașapoartelor Henley este singurul de acest fel bazat pe date exclusive de la Autoritatea de transport aerian internațional (IATA). Indexul include 199 de pașapoarte diferite și 227 de destinații de călătorie diferite. Actualizat trimestrial, indicele Henley este considerat instrumentul de referință standard pentru cetățenii globali și statele suverane atunci când evaluează locul în care un pașaport se clasează în spectrul mobilității globale.

Pe ce loc este România?

România ocupă în această ierarhie poziția a 13-a, cu 176 de state în care se poate intra cu pașaport românesc fără viză. Ea împarte acest loc în clasament cu Bulgaria și Monaco și se situează înaintea Croației, unica ocupantă a locului 14 (cu 175 de state ce pot fi vizitate fără viză cu un pașaport croat). Judecând din punctul de vedere al jumătății goale a paharului, din cele 227 de destinații luate în calcul, românii au nevoie de viză pentru 51 de destinații (țări).

Pe locurile 11 și 12 în ierarhie se află Liechtenstein și Malaezia, ambele cu 180 de țări unde se poate intra fără viză și Cipru și Emiratele Arabe Unite cu acces fără viză în 179 de state.

Pe ultimele locuri (100-103) se situează Pakistan, Siria, Irak și Afganistan cu 33, 30, 29 și respectiv 27 de destinații unde deținătorul unui astfel de pașaport poate merge fără viză.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?