Pașcan (PMP): Trebuie să cunoaștem sustenabilitatea politicii bugetare; România, amenințată de infringement și de o posibilă criză

Pașcan (PMP): Trebuie să cunoaștem sustenabilitatea politicii bugetare; România, amenințată de infringement și de o posibilă criză

Deputatul Partidului Mișcarea Populară (PMP), Marius Pașcan, a declarat luni, pentru AGERPRES, că Guvernul trebuie să explice cât de sustenabilă este politica bugetară asumată, întrucât "România este amenințată de infringement și de o posibilă criză".

Parlamentarul a spus că, pe fondul îngrijorărilor interne și externe pe acest subiect, i-a adresat o interpelare primului ministru Sorin Grindeanu prin care îi cere explicații cu privire la modul în care va acționa Guvernul astfel încât să se evite o posibilă criză și intrarea României în procedură de infringement.

Marius Pașcan i-a solicitat astfel premierului să îi comunice care este strategia Guvernului României privitoare la creșterea veniturilor la bugetul de stat și menținerea în ținta de deficit bugetar convenită cu Comisia Europeană, și cum va evita România o posibilă criză economică gravă și intrarea în procedură de infringement ca urmare a "creșterii nesăbuite a cheltuielilor din sectorul public".

"Comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Crețu, membru PSD, a susținut recent că, la Bruxelles, există temerea ca România să nu ajungă în situația Greciei. Europarlamentarul a afirmat că la nivelul Comisiei Europene se așteaptă dovezi de la Guvernul României că poate susține creșterile salariale și de pensii angajate și că nu va depăși un deficit bugetar de 3%. Corina Crețu a spus că se așteaptă măsurile astfel încât țara noastră să nu intre în procedura de infringement, de a fi pusă sub observație pentru modul în care este depășit deficitul bugetar. În contextul declarațiilor publice pe acest subiect, au fost invocate și exemplele similare privind Spania și Portugalia care au intrat în criză prin proceduri hazardate similare. Cu alte cuvinte, se cuvine să cunoaștem cât de sustenabilă este politica bugetară asumată de actualul Executiv, astfel încât să evităm o posibilă criză și intrarea României în procedură de infringement", a susținut Marius Pașcan.

Acesta a spus că atât Consiliul Fiscal al României, cât și Comisia Europeană, precum și experții Fondului Monetar Internațional estimau, încă de la finele anului 2016, un deficit de peste 3% pentru economia României din acest an, chiar și fără aceste creșteri de salarii și alte creșteri de cheltuieli sociale.

"În plus, impactul creșterii punctului de pensie se estima că ar ridica deficitul bugetar la circa 7% din PIB (reprezentând un efort bugetar de circa 23 de miliarde de lei pe an). Pe de altă parte, Blocul Național Sindical (BNS), într-o analiză realizată în contextul dezbaterilor inițiate de Comisia Europeană (CE) asupra Raportului de țară 2017, atrage atenția că actualul Guvern nu este preocupat de politica salarială în sectorul privat, existând intenția de a avea în sectorul bugetar un salariu minim de bază mai mare decât în sectorul concurențial. (...) Lipsa unei politici salariale coerente a condus la creșterea discrepanțelor între nivelul salariilor din administrație publică și restul sectoarelor concurențiale'', a mai afirmat deputatul PMP.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?