Pasiunea mai puțin cunoscută a lui Alexandru Ioan Cuza: participa la dueluri sfârșite tragic. Pistoalele primite de la Napoleon

Pasiunea mai puțin cunoscută a lui Alexandru Ioan Cuza: participa la dueluri sfârșite tragic. Pistoalele primite de la Napoleon

Alexandru Ioan Cuza a primit în dar de la Napoleon al III-lea o trusă cu pistoale de duel, care se află în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României. Istoricii spun că domnitorul a fost un mare duelist al epocii sale.

Pistoalele de duel primite de domnito de la Napolean al III-lea FOTO George Nica

Despre trusa care conţine 11 piese ne povestește Oana Ilie, șef secție Istorie de la Muzeul Naţional de Istorie a României. Ea a fost lucrată la renumitul atelier Gastinne-Renette din Paris, după cum arată inscripţia de pe partea interioară a capacului: „Gastinne-Renette Arg. de l’Empereur”.

Cutia de formă dreptunghiulară, lucrată din lemn de abanos, cu motive florale, are gravată pe capac monograma lui Alexandru Ioan Cuza şi stema Franţei.

Interiorul cutiei este căptuşit cu catifea de culoare albastru-închis având brodate, cu auriu, stema Principatelor și denumirea atelierului (Gastinne - Renette Arqr. Ordinaire de S.M. l`Empereur).

Cele două pistoale de duel sunt lucrate din lemn de abanos şi metal. Țevile sunt metalice, cu ornamentaţii cu motive florale, la fel ca si mânerele care sunt din lemn de abanos. Mânerele au și ornamentații aurite. Pe mâner au imprimată monograma domnitorului Cuza şi coroana princiară. Pe țeavă este inscripționat: „Gastinne - Renette Arg. de l`Empereur“.

Asupra momentului în care domnitorul român a primit trusa cu pistoale planează incertitudinea. Se poate să fi fost trimisă de împăratul Franţei în 1859, după momentul dublei alegeri, tocmai ca simbol al recunoaşterii actului săvârşit pe 5 şi 24 ianuarie.

Există însă şi posibilitatea primirii acesteia de către Cuza în 1862, în momentul sosirii la Bucureşti a misiunii militare franceze condusă de Eugene Lamy, sau în 1864, când a fost făcută o comandă de arme în Franţa, pentru înzestrarea armatei române.

Dincolo de importanţa istorică, trusa are o valoare artistică şi de colecţie remarcabile, datorită materialelor folosite, a modului deosebit în care a fost lucrată şi a rarităţii sale. Trebuie să mai avem în vedere şi locul unde a fost realizată, Gastinne-Renette fiind una dintre cele mai de seamă armurării franceze (creată în 1812 şi având perioada de glorie în timpul lui Napoleon al III-lea, când a onorat numeroase comenzi venite din partea Curţii imperiale)“, scrie Oana Ilie, șef Secție Istorie la Muzeul Naţional de Istorie a României.

Atelierul unde a fost creată trusa s-a specializat pe fabricarea pistoalelor pentru duel, care vor fi foarte apreciate pentru calitatea lor tehnică și artistică. Printre clienții săi se numără personalități ale vieții politice franceze.

Atelierul apare chiar și în literatură. Personajul Georges Du Roy, din romanul „Bel-Ami”, al lui Maupassant, primește din partea prietenului său Rival, pistoale de duel Gastinne Renette.

Istoricii spun că domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost un mare duelist al epocii sale. „Alexandru Ioan Cuza este un cunoscut şi convins duelist. Se iniţiase în arta scrimei cu generalul Menetrier, fost ofiţer al lui Napoleon I. Cunoaştem în mod precis o afacere de onoare avută cu Costache Rolla”, susţine scriitorul Mihai Chiper în cartea „Pe câmpul de onoare: o istorie a duelului la români”.

Domnitorul a ajuns chiar să încurajeze duelul, asistând personal la lupte care s-au încheiat tragic. Pentru că ajunsese o afacere la ordinea zilei, din ordinul lui Cuza s-a înăsprit legislaţia, iar din anul 1865 a devenit faptă penală.

Cu toate acestea, intelectualii vremii, dar şi politicienii au găsit în practica duelului calea cea mai bună şi onorabilă de a rezolva conflicte plecând de la dispute politice, calomnii sau gelozii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Asta e Rusia, oameni buni!

4 Umilință fără precedent pentru Armata SUA! / Trupe rusești au intrat într-o bază care găzduiește militari americani în Niger

5 Așa o fi?