Patinaj artistic: Anchetă deschisă de Parchetul din Paris după acuzaţiile de viol formulate de Sarah Abitbol

Patinaj artistic: Anchetă deschisă de Parchetul din Paris după acuzaţiile de viol formulate de Sarah Abitbol

Parchetul din Paris a anunţat marţi deschiderea unei anchete privindu-l pe fostul antrenor al patinatoarei Sarah Abitbol, Gilles Beyer, acuzat de fosta sportivă că ar fi abuzat-o sexual în perioada în care aceasta era minoră.

Într-un comunicat de presă, procurorul public din Paris, Remy Heitz, a specificat că investigaţiile, încredinţate Departamentului care se ocupă de minori, se ''vor strădui să identifice toate celelalte victime care ar fi putut suferi, în contextul descris, de infracţiuni similare (viol şi agresiuni sexuale)'' , dincolo de faptele prezentate în cartea publicată de Abitbol.

''Sunt fericită, sunt uşurată. Acest discurs începe să dea roade. Sunt impresionată pentru că este vorba despre 30 de ani de luptă'', a reacţionat fosta patinatoare.

Luni, ministrul Sportului din Franţa, Roxana Mărăcineanu, i-a cerut preşedintelui Federaţiei franceze a sporturilor pe gheaţă (FFSG), Didier Gailhaguet, cu care a avut o discuţie, să demisioneze în urma recentelor dezvăluiri despre abuzurile sexuale din lumea patinajului.

"Numărul faptelor şi întinderea lor în timp arată că la federaţie există o proastă funcţionare generală. (...). În lumina dezvăluirilor şi a mărturiilor pe care le-am putut aduna, preşedintele Federaţiei franceze a sporturilor pe gheaţă, Didier Gailhaguet, nu se poate eschiva de la responsabilitatea sa morală şi personală, i-am cerut deci să-şi asume toate responsabilităţile şi să demisioneze", a explicat Mărăcineanu, o fostă mare înotătoare de origine română.

Ea a indicat de asemenea că îl va sesiza pe procurorul Republicii în vederea realizării cu promptitudine a unei anchete penale.

Ministrul Sportului l-a primit pe Gailhaguet, inamovibil preşedinte al FFSG din 1998, cu excepţia perioadei 2004-2007, pentru ca el să dea explicaţii mai ales în legătură cu menţinerea în funcţie, în anii 2000, a antrenorului Gilles Beyer. Acesta a fost acuzat de viol la treizeci de ani după comiterea faptelor de campioana Sarah Abitbol, însă era deja suspectat în epocă de atitudini nepotrivite.

Acuzaţiile lui Abitbol, care vizează anii 1990-1992, o perioadă prescrisă, sunt formulate în cartea sa apărută săptămâna trecută. Alte mărturii referitoare la agresiuni sexuale, vizându-l pe Gilles Beyer, dar şi pe alţi antrenori, au fost publicate în acelaşi moment de revista L'Obs şi ziarul L'Equipe. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată sfidarea României...

2 VIDEO Ea i-a „spart mațele” lui Bendeac!

3 „Din peste 850 de milioane de dolari, în 1990 când a fost lichidată ICE Dunărea s-au găsit 20 de dolari”

4 Priviți ce urgie e în Marea Britanie! Meteorologi: Condițiile sunt "terifiante"

5 România are 18 miliardari, cu 7 mai mulți decât anul trecut