Patriarhul catolic din Ierusalim se oferă să fie luat prizonier în schimbul eliberării copiilor israelieni luați ostatici în Gaza

Patriarhul catolic din Ierusalim se oferă să fie luat prizonier în schimbul eliberării copiilor israelieni luați ostatici în Gaza

Reprezentantul Papei Francisc în Țara Sfântă a declarat luni că este dispus să fie luat ostatic în schimbul eliberării copiilor luați ostatici de Hamas și ținuți în Gaza.

Pierbattista Pizzaballa, Patriarhul Ierusalimului FOTO Profimedia

Cardinalul Pierbattista Pizzaballa, Patriarhul Ierusalimului, a făcut acest comentariu ca răspuns la o întrebare în timpul unei videoconferințe cu jurnaliștii din Italia, scrie reuters.com.

"Sunt gata pentru un schimb, orice, dacă acest lucru poate duce la libertate, pentru a-i aduce pe copii acasă. Nu este nicio problemă. Există o disponibilitate totală din partea mea", a spus el.

"Primul lucru care trebuie făcut este să încercăm să obținem eliberarea ostaticilor, altfel nu va exista nicio modalitate de a opri o escaladare. Suntem dispuși să ajutăm, chiar și eu personal", a declarat el.

El a subliniat, totuși, că el și biroul său nu au avut încă niciun contact direct cu Hamas, gruparea militantă islamistă care a atacat Israelul la 7 octombrie, omorând 1.300 de persoane.

"Nu poți vorbi cu Hamas. Este foarte dificil", a spus el.

Aproximativ 200 de persoane au fost luate ostatice și se crede că aproximativ 20 dintre ele sunt copii.

Pizzaballa supraveghează activitățile romano-catolice din Israel și din teritoriile palestiniene, precum și din Iordania și Cipru, o regiune în care trăiesc aproximativ 300.000 de romano-catolici.

Eforturile diplomatice s-au intensificat pentru a obține ajutor în Gaza, în timp ce Israelul pregătește o invazie terestră pentru a distruge Hamas.

Autoritățile din Gaza au declarat că cel puțin 2.750 de persoane au fost ucise până în prezent de loviturile israeliene, dintre care un sfert sunt copii, și aproape 10.000 au fost rănite. Alte 1.000 de persoane sunt date dispărute și se crede că se află sub dărâmături.

Pizzaballa a spus că aproximativ 1.000 de creștini se adăpostesc în clădirile bisericii din nordul Gaza după ce casele lor au fost distruse de loviturile israeliene.

"Ei nu știu unde să se ducă, pentru că este periculos să se deplaseze", a spus el.

Israelul i-a îndemnat pe locuitorii epuizați din Gaza să se evacueze în sud, iar câteva sute de mii au făcut deja în enclava în care trăiesc peste 2 milioane de persoane. Hamas, care conduce Gaza, a spus oamenilor să ignore mesajul Israelului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat