Patriarhul Daniel: Medalia Aniversară "Centenarul Marii Uniri" recunoaşte contribuţia Bisericii la păstrarea identităţii naţionale

Patriarhul Daniel: Medalia Aniversară "Centenarul Marii Uniri" recunoaşte contribuţia Bisericii la păstrarea identităţii naţionale

Consilierul prezidenţial Sergiu Nistor i-a înmânat, marţi, Patriarhului Daniel, din partea preşedintelui României, Klaus Iohannis, Medalia Aniversară "Centenarul Marii Uniri", pentru implicarea Bisericii în promovarea memoriei şi valorilor naţionale, prilej cu care înaltul ierarh a apreciat că distincţia reprezintă un semn al preţuirii pe care şeful statului o poartă BOR.

"Este o bucurie că se recunoaşte contribuţia Bisericii Ortodoxe Române de-a lungul veacurilor la păstrarea şi cultivarea identităţii şi unităţii naţionale. (...) Este o bucurie, pentru că este oferit acest semn al preţuirii preşedintelui României pentru Biserica Ortodoxă Română în ziua Sfântului Apostol Andrei, care este Ocrotitorul României şi, în mod semnificativ, ziua de pomenire a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, precede Ziua Naţională a României", a declarat PF Daniel, potrivit Agenţiei Basilica a Patriarhiei Române.

Patriarhul a arătat că între Biserică şi Stat a existat de-a lungul timpului "o cooperare foarte rodnică".

"Am avut o cooperare foarte rodnică între stat şi Biserică, între slujitorii Bisericii şi patrioţii români de-a lungul timpului, dar mai ales în 1918. Iar în 2018, la o sută de ani, am avut o bucurie în plus, şi anume aceea de a realiza sfinţirea altarului Catedralei Naţionale, care a fost de asemenea un ideal din timpul Regelui Carol I, apoi al Regelui Ferdinand şi susţinut de Biserică", a spus Patriarhul Daniel.

Medalia Aniversară "Centenarul Marii Uniri" a fost acordată de preşedintele României "dorind a răsplăti meritele Bisericii Ortodoxe Române, în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării şi promovării memoriei evenimentelor şi participanţilor la înfăptuirea unităţii naţionale şi a statului român modern, contribuind la apărarea şi perpetuarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire", se arată în brevetul semnat de preşedintele Klaus Iohannis. AGERPRES / (AS - autor: Daniel Popescu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 37 de violuri, 3 morți, 87 de magazine și 1500 de case devastate / Bilanțul primei zile de ocupație în Alba a „e…

2 Poate cea mai frumoasă femeie din România...

3 De citit!

4 Fenomen straniu în SUA

5 Informație / Din 2015, CIA antrenează în secret forțele speciale ucrainiene „să ucidă ruși” în cazul unei invazi…