Patriarhul Daniel: Suferințele martirilor în timpul comunismului - valori ale credinței poporului român

Patriarhul Daniel: Suferințele martirilor în timpul comunismului - valori ale credinței poporului român

Suferințele martirilor, dăruirea de sine a mărturisitorilor și curajul apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului sunt dovezi și valori ale credinței și jertfelniciei poporului român, pe care trebuie sa le prețuim și să le transmitem mai departe, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, joi, la comemorarea deținuților politici anticomuniști din perioada 1944-1989.

"Pentru poporul român, rezistența anticomunistă prin credința creștină statornică, în fața tuturor răutăților, este un factor de continuitate creștină și de demnitate națională, într-un context istoric dificil, în care puterea Învierii este ascunsa în Cruce. Mulțimea mărturisitorilor și martirilor credinței din țara noastră în timpul comunismului ne îndeamnă mereu să nu uităm cât de mare este puterea jertfei și cât de necesară este lucrarea de vindecare și înnoire a umanității, rănită de ură și violență, de discriminare și dominație, de intoleranță și indiferență, de multe forme ale morții fizice și spirituale. Lumina mărturiei mărturisitorilor trebuie comemorată cu recunoștință și venerație, ea fiind izvor de putere spirituală în viața și misiunea Bisericii astăzi", transmite întâistătătorul BOR, potrivit basilica.ro.

În bisericile din cuprinsul Patriarhiei Române au fost oficiate joi slujbe de pomenire dedicate deținuților politici anticomuniști din perioada 1944-1989, momentul liturgic cuprinzând ectenia pentru pomenirea eroilor, ostașilor și luptătorilor români, din Liturghier și din Slujba Parastasului pentru eroi.

"Întrucât Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2017 drept An comemorativ al Patriarhului Justinian și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, iar Parlamentul României a adoptat Legea nr. 247/2011 pentru declararea zilei de 9 martie Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989, publicată în Monitorul Oficial partea I nr. 864 din 8 decembrie 2011, precizând că data de pomenire a celor care au decedat ca luptători împotriva comunismului să fie 9 martie a fiecărui an, ziua pomenirii celor 40 de mucenici, Patriarhia Română a transmis Centrelor eparhiale îndemnul de a săvârși în această zi slujbe de pomenire a celor care au pătimit în timpul regimului comunist ateu, apărând credința în Dumnezeu și demnitatea poporului român", se preciza într-un comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, transmis, marți, AGERPRES.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...