Patru dintre foștii parlamentari USR nu au vrut să renunțe la pensia specială și nu și-au depus demisiile înainte de finalul mandatului. Un fost deputat USR primește acum două pensii speciale

Patru dintre foștii parlamentari USR nu au vrut să renunțe la pensia specială și nu și-au depus demisiile înainte de finalul mandatului. Un fost deputat USR primește acum două pensii speciale

Mai mulți foști senatori și deputați USR au refuzat să demisioneze din Parlament înainte de terminarea mandatului din legislatura 2016 – 2020, fiind astfel eligibili pentru a primi pensia specială, arată datele puse la dispoziția G4Media.ro de Camera Deputaților și Senat .

Unul dintre cei care au refuzat să demisioneze, fostul deputat Dumitru Lupescu, este acum beneficiar de două pensii speciale: una de la Parlament și alta de la MApN, el fiind locotenent colonel în retragere.

În total, sunt șase foști parlamentari USR în situația de a nu-și fi depus demisiile înainte de finalul mandatului, dar numai patru dintre ei au mandate complete de patru ani și, prin urmare, vor putea solicita pensia specială. Ceilalți doi și-au preluat funcțiile în 2017, respectiv 2019, fiind înlocuitorii unor parlamentari demisionari.

Singurul care a fost exclus din USR din cauză că nu a demisionat înainte de finalul mandatului, așa cum au făcut cei mai mulți parlamentari ai partidului, a fost fostul deputat Adrian Prisnel. El a invocat nulitatea mandatului imperativ, motivându-și gestul prin faptul că unui parlamentar nu i se poate impune ce să facă.

Alți trei foști parlamentari care au refuzat să facă front comun cu colegii lor și să demisioneze din forul legislativ înainte de finalul mandatului pentru a nu beneficia de pensia specială, au plecat din USR singuri, înainte de a fi excluși.

Este cazul senatorilor George Dircă, ales anterior șef de secție la Consiliul Legislativ și care era oricum obligat să demisioneze din partid pentru a-și păstra funcția nou primită. Pentru că nu a demisionat însă și din Senat înainte de finalul mandatului, el va fi eligibil pentru a primi pensia specială de parlamentar.

De asemenea, senatorul Dan Lungu și deputatul Dumitru Lupescu au refuzat și ei să demisioneze din Parlament înainte de finalul mandatului. La fel ca Dircă, și cei doi au plecat din partid înainte de a fi excluși.

Dumitru Lupescu este în vârstă de 71 de ani, așadar nu mai trebuie să aștepte vârsta de pensionare pentru a beneficia de pensia specială de la Parlament. Potrivit informațiilor G4Media.ro, el a fi cerut deja să i se plătească această pensie.

Potrivit statutului senatorilor și deputaților, un parlamentar poate beneficia de pensie specială de parlamentar dacă a avut cel puțin un mandat întreg.

În cazul de față, fostul deputat USR Dumitru Lupescu va primi o pensie specială în cuantum de aproximativ 5.000 de lei pe lună doar pentru cei patru ani petrecuți în Parlament. De asemenea, Lupescu își va putea cumula pensia specială de parlamentar cu cealaltă pensie specială, de militar. El a lucrat în Ministerul Apărării și este locotenent colonel în retragere.

Pe 24 noiembrie, senatorii și deputații USR au anunțat că urmează să demisioneze în bloc din Parlament, începând cu ultima zi a actualei legislaturi, liderul partidului, Dan Barna, susținând că acest gest reprezintă garanția că nu vor beneficia de pensia specială prevăzută de lege.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…