Patru formaţiuni politice din Bulgaria ar avea reprezentanţi în Parlamentul European, potrivit unui sondaj

Patru formaţiuni politice din Bulgaria ar avea reprezentanţi în Parlamentul European, potrivit unui sondaj

Cu două zile înainte de ziua votului pentru alegerile europene în Bulgaria, patru formaţiuni politice sunt date drept sigure că vor avea reprezentanţi în viitorul Parlament European: GERB, coaliţia Partidul Socialist Bulgar (BSP) pentru Bulgaria, Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (MRF) şi Organizaţia Revoluţionară Internă Macedoneană-Mişcarea Naţională Bulgară (VMRO-BNM), arată un sondaj de opinie al Grupului de Cercetare Exacta dat publicităţii joi, informează joi agenţia BTA.

Potrivit sondajului, GERB ar obţine 32,4% din voturile celor care şi-au declarat intenţia să se prezinte la urne, BSP pentru Bulgaria - 27,3%, MRF - 13,3% , iar VMRO-BNM - 6,5%. Aceasta înseamnă că GERB va avea şapte membri ai Parlamentului European, BSP - şase, MRF - trei, iar VMRO-BNM - unul.

Volya-Patrioţii Bulgari ar obţine 4,5%, Bulgaria Democrată - 4,3%, Ataka şi Patrioţii pentru Valeri Simeonov - câte 2% fiecare, iar Coaliţia pentru Bulgaria - 1,8%.

Potrivit sondajelor de opinie, în pofida faptului că GERB şi BSP au intrat în campania electorală pe poziţii similare, GERB a înregistrat un avans şi a depăşit BSP. Însă diferenţa finală dintre rezultatele celor două formaţiuni va depinde de voturile celor indecişi.

Noul sondaj de opinie arată că alegerile europarlamentare sunt considerate mai importante de susţinătorii GERB (54%) decât de cei ai BSP (45%). O proporţie egală dintre alegătorii fiecărei formaţiuni, 42%, intenţionează să-şi exprime preferinţele la vot.

Rata de participare este de aşteptat să se situeze între 26 şi 32%, iar în Sofia se aşteaptă ca aceasta să fie mai scăzută decât media pe ţară. Sondajul subliniază că evenimente extraordinare din perioada premergătoare alegerilor din 26 mai ar putea îndepărta sau atrage mai mulţi votanţi.

Sondajul Grupului Exacta a fost realizat la nivel naţional între 18 şi 22 mai, în rândul a 1.000 de adulţi bulgari din 91 de localităţi, în cadrul unor interviuri realizate faţă în faţă. El nu a avut finanţare externă şi a fost realizat exclusiv din fonduri ale Grupului Exacta.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...