Pavel Năstase despre plagiate: Universitatea care a dat diploma să o reanalizeze, iar CNATDCU să rezolve contestațiile

Pavel Năstase despre plagiate: Universitatea care a dat diploma să o reanalizeze, iar CNATDCU să rezolve contestațiile

Pavel Năstase, propus pentru funcția de ministru al Educației, a declarat miercuri că în ceea ce privește problema plagiatelor în lucrările de doctorat ar trebui găsită o modalitate de rezolvare mixtă, în care universitatea care a dat titlul să reanalizeze dacă există suspiciuni, iar eventualele contestații să fie soluționate de CNATDCU.

"Problema este delicată dintr-un punct de vedere: cine analizează dacă o teză de doctorat este plagiat, dacă nu sunt specialiștii în domeniul respectiv. Comisia CNATDCU este o comisie la nivel național, unde sunt reprezentanți din toate domeniile de studii. Este greu ca un expert din această comisie, cu tot respectul, care este matematician sau fizician să voteze pentru o teză din domeniul dreptului. De aceea, eu cred că trebuie găsită o modalitate mixtă între o descentralizare, astfel încât universitatea care a dat diploma respectivă să o reanalizeze, iar la nivelul ministerului să fie acest CNATDCU să facă un arbitraj, atunci când există contestații acestea să fie rezolvate la nivelul ministerului. Cred că aceasta este abordarea cea mai sănătoasă și care împacă lucrurile", a spus el, după audieri.

Potrivit acestuia, la minister există o platformă electronică unde sunt publicate tezele de doctorat, iar la nivelul fiecărei universități — platforme care analizează toate lucrările care sunt elaborate în instituțiile de învățământ superior.

Întrebat dacă se gândește să schimbe componența CNATDCU, Năstase a răspuns: "Deocamdată nu, trebuie să facem analize".

"Eu nu vreau să schimb nimic decât în urma unei analize foarte serioase. Vreau să păstrăm lucrurile bune care au fost făcute și nu voi aplica această abordare în care dacă s-a schimbat ministrul trebuie să se schimbe și personalul, trebuie să se schimbe și clădirea ministerului și așa mai departe", a adăugat el.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...