Pele a murit

Pele a murit

Fostul fotbalist brazilian Edson Arantes do Nascimento Pele, în vârstă de 82 de ani, a murit joi, după ce se afla internat de la sfârșitul lunii noiembrie într-un spital din Sao Paulo.

Pele si MaradonaFoto: NELSON ALMEIDA / AFP / Profimedia

Pele, pe numele său Edson Arantes do Nascimento, este considerat cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor. Moartea sa vine la un an de la moartea lui Maradona, considerat de asemenea o legendă a fotbalului mondial. Cei doi erau foarte apropiați.

A fost supranumit ”regele fotbalului”, dar cealaltă poreclă a lui Pelé – Pérola Negra, sau Perla Neagră – a fost cea care a evocat cel mai bine strălucirea rară pe care a cuprins-o în corpul său micuț, amintește Washington Post . Pelé, care timp de zeci de ani a fost considerat cel mai celebru atlet din lume, a murit la 29 decembrie, la 82 de ani.

D

Agentul său, Joe Fraga, a confirmat decesul pentru Associated Press. Pelé fusese spitalizat în São Paulo, Brazilia, în ultima lună, urmând un tratament pentru cancer de colon.

Eminența lui Pelé în fotbal s-a întins pe parcursul a trei decenii, în care a ajutat Brazilia să câștige titlurile Cupei Mondiale în 1958, 1962 și 1970. Rapid, agil, priceput cu ambele picioare și cu o precizie de laser la loviturile de cap, Pelé a fost construit pentru a marca și binecuvântat cu abilitățile de improvizație ale unui maestru de jazz pe terenul de fotbal.

În cei 22 de ani de carieră profesionistă, Pelé a jucat în peste 1.300 de meciuri și a marcat aproape la fel de multe goluri, însă nu a fost un one-man show. Vedea terenul așa cum un campion de șah vede tabla de joc – cu două, trei, patru mutări înainte – cu priceperea tactică de a pasa colegilor de echipă mai bine poziționați pentru a lovi.

Avea abia 20 de ani când președintele Braziliei l-a proclamat oficial ”comoară națională”. Această titulatură l-a împiedicat să fie transferat la un club european bogat dispus să plătească enorm pentru serviciile sale. Pelé era un bun prea esențial pentru interesul național pentru a fi exportat.

Cu toate acestea, născut și crescut în sărăcie, campionul de fotbal cunoscut oficial sub numele de Edson Arantes do Nascimento a fost unul dintre primii sportivi din lume care a recunoscut puterea și bogăția brandului personal.

Mai târziu în cariera sa, după ce s-a retras de la clubul brazilian Santos, care a fost echipa dominantă a țării în anii 1960, Pelé și-a dus aura sa globală în America, semnând cu New York Cosmos din Liga nord-americană de fotbal în 1975, pe când avea 30 de ani. Se pare că tranzacția a fost intermediată de secretarul de stat Henry Kissinger, unul dintre admiratorii înfocați ai lui Pelé și care credea în bunăvoința internațională generată de „sportul frumos”.

Geniul jocului lui Pelé a determinat o încetare a focului timp de 48 de ore în cel puțin un război civil, deoarece nigerienii și-au lăsat brațele în jos pentru a-i admira măiestria în timpul unei expoziții din 1969 la Lagos.

Nu doar îndemânarea lui Pelé a depășit granițele; la fel și faima sa. El nu a știut niciodată originea poreclei sale. „Pelé” nu are nicio semnificație în portugheză, dar era suficient de simplu pentru un copil să o pronunțe și să se facă înțeleasă în toate limbile, la fel ca și zâmbetul caracteristic al lui Pelé.

După cum a remarcat într-un interviu din 2001, „Oriunde te-ai duce, există trei icoane pe care toată lumea le cunoaște: Iisus Hristos, Pelé și Coca-Cola”.

Întrebarea despre cine a fost cel mai mare jucător din toate timpurile – Pelé, cu cele trei titluri de campion mondial, sau Maradona, cu un singur campionat în patru participări la Cupa Mondială – a stârnit pasiuni mult dincolo de America de Sud. A fost o dezbatere care l-a ofensat pe Pelé, mai scrie Washington Post.

DW.com notează că Pelé a fost spitalizat în 29 noiembrie. El primea în mod regulat îngrijiri spitalicești din septembrie 2021, când i-a fost extirpată o tumoare din colon. Fiica sa, Kely Nascimento, i-a confirmat decesul într-o postare pe Instagram: ”Tot ceea ce suntem este datorită ție. Te iubim infinit. Odihnește-te în pace”.

A devenit cel mai tânăr marcator al unei finale de Cupa Mondială, marcând două goluri la vârsta de 17 ani și 249 de zile. A jucat pentru Brazilia și pentru echipele de club Santos și New York Cosmos ca atacant, scrie și independent.co.uk. Pelé a fost cel mai bun marcator din toate timpurile al echipei naționale a Braziliei, cu 77 de goluri în 92 de meciuri.

După cariera de jucător, Pelé a ocupat o serie de funcții, inclusiv cea de ambasador al bunăvoinței UNESCO.

Pe parcursul unei cariere de 21 de ani, se spune că a marcat 1.283 de goluri în 1.363 de meciuri la nivel de seniori pentru cluburi și pentru țară, deși acest număr este contestat, deoarece a inclus meciuri amicale neoficiale și meciuri din turnee.

Cu toate acestea, ceea ce este incontestabil este faptul că a condus singurul său club brazilian important, Santos, la șase titluri în Campeonato Brasileiro Série A, două coroane în Copa Libertadores, două Cupe Intercontinentale și o Supercupă Intercontinentală.

Mai multe mesaje de condoleanțe au început să curgă joi seară, după anunțul morții lui Pelé, printre care și cel al lui Ronaldo: ”Dragostea pe care mi-ai arătat-o mereu a fost reciprocă în fiecare moment împărtășit chiar și de la distanță”.

știre în curs de actualizare



Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

4 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

5 Ce se întâmplă în China?