„Pelincuțele Domnului”, tradiționalele turte întinse pe perne albe de femeile din Moldova. Se prepară doar până la Ignat FOTO

„Pelincuțele Domnului”, tradiționalele turte întinse pe perne albe de femeile din Moldova. Se prepară doar până la Ignat FOTO

Femeile din zona Moldovei păstrează cu sfinţenie o reţetă veche din moşi-strămoşi . Este vorba de „scutecele lui Iisus” sau „pelincuțele Domnului”, un desert tradițional, care se dă de pomană în Ajunul Crăciunului.

Turtele se întind pe perne albe FOTO: C. Mazilu

„Scutecele lui Iisus” se prepară până în ziua Ignatului. Potrivit tradiţiei, în această zi sătenii încep tăierea porcilor, iar „pelincuțele” nu trebuie stropite cu sânge.

Cum se prepară tradiționalul desert am aflat-o de la Ecaterina Hulea, fostă educatoare a satului. Aceasta a învăţat să prepare turte sau „scutecele lui Iisus” de la bunica ei.

„De ce se numesc Scutecele lui Iisus? Pentru că Domnul a avut nevoie în primul rând de un scutec, în care a fost învelit atunci când a venit pe lume. Aceste scutece sau turte trebuie să le pregătim cu multă dragoste şi har pentru a preaslăvi Naşterea Domnului Iisus Hristos”, spune Ecaterina Hulea.

Deși pare simplă, pentru ca turtele să iasă subțiri, rețeta trebuie respectată întocmai. Pentru pregătirea aluatului, este nevoie de un kilogram de făină, un praf de sare, apă şi un sucitor. Frământarea şi coacerea turtelor durează două ore şi jumătate.

„Folosesc un kilogram de făină, un strop de sare, apă călduţă şi apoi trec la frământat. Mai pun şi un pic ulei, să mi se întindă aluatul şi încep să frământ foarte bine. Secretul acestor scutece este în frământatul care să fie de lungă durată”, spune gospodina.

Turtele se întind pe o pernă albă

După ce aluatul este pregătit, turtele se întind pe o pernă albă, curată, învelită într-o pânză albă. Turtele sunt tăiate cu un cuţit în semnul crucii. Foile subţiri se coc pe plită sau în cuptor. După ce s-au copt, turtele trebuie puse la uscat câteva ore, într-o cameră curată, ca să nu prindă mucegai.

Aluatul se întinde pe o pernă albă FOTO: C. Mazilu

Aluatul se întinde pe o pernă albă FOTO: C. Mazilu

Foarte importantă, spune gospodina, este apa de flori sau siropul din apă neîncepută. Se folosește zahăr, diverse arome și coajă rasă de lămâie.

Pe turtele subţiri ca hârtia se presară miere de albine, arome, lămâie, rahat, halva şi miez de nucă din abundenţă”, spune Ecaterina Hulea.

În Ajunul Naşterii Domnului, turtele împreună cu prune uscate, sarmale de post şi colaci se dau de pomană rudelor și vecinilor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?