Penalilor, dormiți liniștiți? Procurorii fac audieri în dosarul care vă vizează!

Penalilor, dormiți liniștiți? Procurorii fac audieri în dosarul care vă vizează!

Dosarul despre care noi spuneam că o să le explodeze în față celor doi penali, Ponta și Dragnea, ticăie la Oradea. Pe mutește, băieții ăia lucrează de zor, și audiază la greu. De pildă, fostul vicepreședinte al PSD, Andrei Dolineaschi, a fost audiat joi din nou la DNA Oradea. După două ore și 30 de minute de audieri, fostul cărător al genții lui Dragnea a ieșit de la DNA Oradea, fără să facă declarații. Andrei Dolineaschi a fost pus deja sub învinuire de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în dosarul preşedintelui PSD Satu Mare, Mircea Govor.

Dolineaschi este acuzat de săvârşirea a două infracţiuni de complicitate la folosirea influenţei sau autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. 

Potrivit procurorilor, în perioada august-octombrie 2013, Mircea Vasile Govor, folosindu-se de influenţa şi autoritatea funcţiilor deţinute, prin intermediul lui Andrei Dolineaschi, a intervenit la persoane din conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, pentru a obţine numirea, detaşarea, împuternicirea sau menţinerea în funcţii de conducere sau de execuţie în cadrul nou înfiinţatei Administraţii Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare (AJFP) a unor persoane obediente lui ori intereselor de partid, pe alte criterii decât cele profesionale.

„Procedând în acest fel, pe lângă faptul că a rezultat un folos necuvenit pentru persoanele respective, inculpatul Govor Mircea Vasile a urmărit să obţină/menţină protecţia societăţilor comerciale controlate de el şi familia sa din partea organelor fiscale din judeţul Satu Mare şi obţinerea unor beneficii personale sau pentru filiala partidului pe care-l conducea la nivel local (bani)”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.
Mircea Govor mai este acuzat că, în perioada septembrie 2013 – martie 2014, a intervenit pe lângă aceleaşi persoane din conducerea ANAF pentru ca un apropiat să promoveze examenul pentru obţinerea unui post de conducere sau de execuţie în cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Oradea (instituţie nou înfiinţată), fie să obţină o funcţie de conducere în cadrul AJFP Satu Mare, fără ca acest lucru să se materializeze ulterior.

Şi în cadrul acestor intervenţii, Govor ar fi fost sprijinit de Dolineaschi.

„Ajutorul dat de suspectul Dolineaschi Andrei a constat în: solicitarea şi obţinerea unor documente cu caracter confidenţial de la persoane cu funcţii de decizie în cadrul ANAF ce au fost transmise ulterior inculpatului Govor Mircea Vasile, transmiterea solicitărilor pe care inculpatul Govor Mircea Vasile le făcea în sensul arătat mai sus, către factorii de decizie din cadrul ANAF, punerea în legătură directă a inculpatului Govor Mircea Vasile cu factorii de decizie din cadrul ANAF etc”, spun procurorii.
Potrivit procurorilor DNA, la data de 5 septembrie 2013, Mircea Govor l-a contactat telefonic pe Liviu Dragnea, căruia i-a solicitat să accepte o întrevedere pentru a aborda problema numirilor la finanțe („Păi pentru că o avut Ștef o discuție cu Chițoiu și o zis că tre’ să vorbim o treabă cu dumneavoastră și până atunci nu poate zice nimic… și despre asta o fost vorba… am primit sarcină ca să vorbesc cu dumneavoastră’), însă Dragnea i-a răspuns că Daniel Chițoiu, ministrul Finanțelor Publice la acea dată, nu i-a comunicat nimic în acest sens. 

În continuarea discuției, Mircea Govor și-a exprimat deznădejdea privind numirile despre care spunea că „îs atâta de încurcate de… Dar fără dumneavoastră…”, la care Liviu Dragnea l-a asigurat că va vorbi direct cu Daniel Chițoiu despre această problemă.

A doua zi, Mircea Govor i-a reamintit lui Andrei Dolineaschi să nu uite de Antifraudă, dovadă că liderul politic era extrem de interesat să își numească persoane obediente și în această structură nou înființată (Direcția Generală Antifraudă).

„La data de 12.09.2013, Govor Mircea, după ce s-a întâlnit la Ministerul Dezvoltării cu Liviu Dragnea, a purtat o discuție extrem de relevantă cu Andrei Dolineaschi, acesta din urmă arătând că a vorbit cu cei din conducerea ANAF în legătură cu numirile la finanțe, aceștia garantându-i „că se rezolvă”. De asemenea, pentru a evita să abordeze chestiuni compromițătoare prin telefon, numitul Dolineaschi Andrei i-a transmis lui Govor prin intermediul deputatului PSD Satu Mare, numitul Petric Octavian, ce trebuie să facă „ca să deblocheze situația de acolo”, referindu-se la faptul ca Govor să ajungă la o înțelegere cu decidenții din cadrul PNL Satu Mare (Ștef Adrian și Ovidiu Silaghi), pentru a înainta conducerii ANAF o listă comună de propuneri pentru numiri în funcțiile vacante”, spune DNA.
Ulterior, la data de 17 septembrie 2013, Govor și Dolineaschi s-au deplasat la sediul ANAF pentru a purta o discuție în acest sens cu Gelu Diaconu (întrevedere de care este informat și Liviu Dragnea de către Govor), respectiv cu vicepreședintele ANAF, Florin Tunaru, pe parcursul întâlnirii făcându-și apariția și Adrian Ștef. Întrevederea respectivă a avut efectul scontat de Govor, arată anchetatorii.

În același context al reorganizării structurilor ANAF, și Adrian Ștef, președintele Consiliului Județean Satu Mare și vicepreședinte al PNL Satu Mare la acel moment, a acționat, în cursul lunii august 2013, pentru numirea unor persoane din anturaj/obediente/membri PNL, pe funcții de conducere în cadrul AJFP Satu Mare, respectiv al Serviciilor Fiscale municipale și orășenești de la nivel județean.

Conform referatului, el a acționat astfel în urma unor negocieri pe care le-a purtat anterior cu Mircea Govor, respectiv Ioan Mircea Ardelean, aceștia stabilind concret care persoane să ocupe funcții de conducere la instituția mai sus menționată, pe baza unor criterii exclusiv politice, în contextul în care la acea vreme, coaliția aflată la putere în acel moment (Uniunea Social Liberală) era formată din partidele PSD și PNL.

„În continuare, Ștef Adrian își exprimă nemulțumirea în legătură cu faptul că propunerile cu persoanele afiliate politic ce urmează să ocupe funcții de conducere (fie din PSD, fie din PNL) în cadrul nou constituitei Administrații Județene a Finanțelor Publice Satu Mare trebuie trimise de Mircea Govor pe mail lui Andrei Dolineaschi (secretar general PSD), fapt pe care Ștef Adrian îl consideră inoportun, atâta vreme cât ministrul de Finanțe este membru PNL. Astfel, cei doi interlocutori au convenit ca listele cu persoanele agreate de PNL să fie trimise direct lui Vulpescu Dumitru Remus, urmând ca acesta să le redirecționeze către ministrul finanțelor publice, respectiv conducerea ANAF”, precizează DNA.

Adrian Ștef: Da?
Mircea Govor: Adi unde eşti ?
Ștef: La Parlament.
Mircea Govor: La Parlament, no fii atent, eu îs aci la ANAF… Păi, tu ai ceva împotriva lui… să-l pună în locul lui Maier pe băiatul ăsta? (se referă la Pop Marius n.r.) Că ăla… Sau ce, şi pe ăsta, tot tu îl susţii pe Maier?
Ștef: Nu mă, cum să-l susţin eu pe Maier? !
Mircea Govor: A, deci se poate face în locul lui, da?
Ștef: Eu nu-l susţin pe Maier, ce vorbeşti mă!
Mircea Govor: Păi da… uite aci sunt la domnu’ preşedinte în cabinet la ANAF.
Ștef: Așa.
Mircea Govor: Bun, şi şefa lui de cabinet îţi dă acuma un semnal, să-i spui că nu ştie… femeia nu ştie că dacă-l susţii sau nu-l susţii pe Maier! Acuma hai s-o tranşăm dracului de-o bată!
Ștef: Măi, eu nu-l susţin pe Maier mă, da’ eu nici n-am vorbit cu nimeni, mă!
Mircea Govor: No bine. No…
Ștef: Eu n-am discutat cu nimeni, te rog frumos! Da’ hai să nu vorbim pe telefon aiureli din astea, măi! Eu n-am vorbit cu nimeni!
Mircea Govor: Păi da’… ce, sunt aiureli, Doamne bate-o de lume?! Hai încoace atunci la ANAF. Hai încoace”.

Tot prin intermediul lui Andrei Dolineaschi, Mircea Govor a reușit să o impună pe Oana Pârcălab pe postul de secretar general adjunct la Ministerul Dezvoltării. Discuțiile pentru numire, Govor le-a purtat cu deputatul Andrei Dolineaschi, secretar general al PSD.
Pe 28 martie 2014, la ora 14.21, Mircea Govor îi dă un sms deputatului Dolineaschi în care îi spune: ”Nu mă uita cu siviul cu Dragnea pt, sec de stat”.
La ora 18.02, cei doi au următoarea discuție:
Dolineaschi: Vezi că am vorbit pentru doamna Pârcălab Oana.
Govor: Așa.
Dolineaschi: Mi-a propus Dragnea secretar general adjunct la MDRAP
Govor: Aoleu! Super!
Dolineaschi: Deci, fii atent cum se face că trebuie să fie funcționar public, printr-un transfer ceva…
Govor: Este, este, este! O și mut săptămâna asta o mut, că ea îi funcționar public am întrerupt… gata! Mulțumesc!
Peste 3 zile, pe 31 martie 2014, Oana Pârcălab era numită la Ministerul Dezvoltării, unde a ocupat postul timp de un an, revenind la Consiliul Județean, acolo unde a fost angajată și anterior promovării.

La data de 12 septembrie 2013, Mircea Govor, după ce s-a întâlnit la Ministerul Dezvoltării cu Liviu Dragnea, a purtat o discuție extrem de relevantă cu Andrei Dolineaschi, acesta din urmă arătând că a vorbit cu cei din conducerea ANAF în legătură cu numirile la finanțe, aceștia garantându-i „că se rezolvă”.

Pentru a evita să abordeze chestiuni compromițătoare prin telefon, Andrei Dolineaschi i-a transmis lui Govor prin intermediul deputatului PSD Satu Mare, Petric Octavian, ce trebuie să facă „ca să deblocheze situația de acolo”, referindu-se la faptul ca Govor (PSD) să ajungă la o înțelegere cu decidenții din cadrul PNL Satu Mare (Ștef Adrian și Ovidiu Silaghi), pentru a înainta conducerii ANAF o listă comună de propuneri pentru numiri în funcțiile vacante. 

Deputatul PSD Octavian Petric: Alo ?

GOVOR MIRCEA VASILE: Servus Tavi!

Petric: Servus domnu Preşedinte!

GOVOR MIRCEA VASILE: Ce faci?

Petric: Uite, în Germania sunt.

GOVOR MIRCEA VASILE: Că m-o sunat măi ăsta, Andrei, ţi-o dat ceva să-mi dai mie?

Petric: Nu…

GOVOR MIRCEA VASILE: Păi cum nu, că o zis că… o vorbit ceva cu tine, sau ce?

Petric: Da, da, da, aşa, o să vorbesc cu tine… luni dimineaţa, vin la tine.

GOVOR MIRCEA VASILE: Păi io plec la Bucureşti că… io l-am întrebat ceva pe temele astea şi o zis că „nu v-o spus nimic ă… Tavi Petric?” Păi zic, „nimic.”

Petric: Păi nu, că nu ne-am întâlnit, da, păi atâta zicea, că legat de Finanţe să te înţelegi cu… ăia, să fie o singură listă, să nu, că ăia revendică nu ştiu ce, PNL-ul merg cu altă listă… noi dăm o listă şi ăia merg cu altă listă…

GOVOR MIRCEA VASILE: Da’ nu are cum să fie și pentru că io nu sunt de acord ca să fac io cu PNL-ului” (…)

Potrivit anchetatorilor, numirile pe funcții doar a unor membri PSD i-a nemulțumit pe Adrian Ștef și Silaghi Ovidiu, președintele PNL Satu Mare, deoarece PNL nu deținea niciunul dintre posturile de conducere pe inspecție fiscală, deși Mircea Govor a recunoscut că „de aia controlul s-a împărțit în două, ca unul să meargă la ei, unul la noi”, adică cele două posturi să fie împărțite între PSD și PNL.



Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...