PentagonLeaks. Tehnologia baloanelor chineze de spionaj, mai sofisticată decât se credea. Beijingul a lansat mai multe aparate

PentagonLeaks. Tehnologia baloanelor chineze de spionaj, mai sofisticată decât se credea. Beijingul a lansat mai multe aparate

Agențiile de informații americane știau de existența a patru baloane chineze de spionaj suplimentare și existau neclarități cu privire la adevăratele capacități ale celui care a zburat deasupra continentului nord-american în ianuarie și februarie, potrivit unor documente din seria PentagonLeaks, scurse pe internet și obținute de Washington Post.

Balon chinezesc de spionaj Foto Profimedia

Balonul de spionaj chinez care a zburat anul acesta deasupra Statelor Unite, denumit Killeen-23 de către agențiile de informații americane, transporta o serie de senzori și antene pe care guvernul american încă nu le identificase la mai mult de o săptămână după ce l-a doborât, potrivit unui document care se presupune că a a fost postat într-o cameră de chat Discord de Jack Teixeira , membru al Gărzii Naționale Aeriene din Massachusetts.

Un alt balon a zburat deasupra unui grup de luptă american, într-un incident care nu a fost raportat anterior, iar un al treilea s-a prăbușit în Marea Chinei de Sud, se arată într-un al doilea document secret, analizat de sursa citată.

Un document al Agenției Naționale de Informații Geospațiale (NGA), datat 15 februarie — la 10 zile după ce Forțele Aeriene au doborât balonul care a zburat deasupra Statelor Unite — conține cea mai detaliată evaluare guvernamentală de până acum a Killeen-23 și a altor două baloane din anii precedenți, etichetate Bulger-21 și Accardo-21. Din documente nu este clar dacă Bulger-21 și Accardo-21 erau aceleași baloane care au zburat deasupra grupului de atac și s-au prăbușit.

Bulger-21 a transportat echipamente de supraveghere sofisticate și a înconjurat globul din decembrie 2021 până în mai 2022, se arată în documentul NGA. Accardo-21 a transportat echipamente similare, precum și un senzor special.

Elemente neindentificate de americani

Un oficial american care a vorbit sub protecția anonimatului a explicat că convenția guvernamentală de denumire pentru astfel de baloane este alfabetică, de la A la Z. Se pare că baloanele poartă numele unor criminali notorii, inclusiv Tony Accardo, James „Whitey” Bulger și Donald Killeen.

Adnotând ceea ce par a fi fotografii detaliate ale balonului care a zburat deasupra Statelor Unite, probabil surprinse dintr-un avion spion U-2, analiștii de informații au evaluat că ar putea genera suficientă energie pentru a opera „orice” tehnologie de supraveghere și recunoaștere, inclusiv un tip de radar care poate vedea noaptea și prin nori și materiale subțiri.

Survolarea grupului de atac va ridica întrebări în Congres, unde republicanii au abordat problema balonului-spion pentru a-l acuza pe președintele Biden că nu a reușit să descurajeze spionajul chinez.

Incursiunea balonului spion în spațiul aerian al SUA, la sfârșitul lunii ianuarie, a luat probabil prin surprindere elemente ale guvernului Chinei, potrivit unui al treilea document care se bazează pe comunicații interceptate. Cunoașterea incursiunii a fost probabil foarte limitată în cadrul armatei chineze. Unii oficiali din guvernul chinez au considerat răspunsul Ministerului lor de Externe ca fiind slab pentru că a permis ca incidentul să fie „senzaționalizat”.

Washington Post a obținut documentele dintr-o serie de fișiere clasificate postate pe Discord, un serviciu de chat popular printre jucători. Documentul face parte dintr-o nouă tranșă care nu a fost raportată anterior.

Documentul NGA scurs notează că Killeen-23 conținea o antenă parabolică cu un diametru de 1,2 metri, mai mulți senzori neidentificați și o posibilă antenă catarg. Documentul spune că guvernul nu are „imagini ale fundului încărcăturii utile Killeen-23 de analizat pentru un senzor optic”.

Fără concluzii detaliate

Lipsa concluziilor detaliate despre capacitățile de supraveghere ale balonului ridică semne de întrebare cu privire la decizia de a-l lăsa să zboare deasupra Statelor Unite înainte de a-l doborî, o acțiune pe care Departamentul Apărării a justificat-o la acea vreme ca o oportunitate de a colecta informații suplimentare.

Inginerii de la Centrul Național de Informații Spațiale, care este afiliat Forțelor Spațiale, au evaluat că panourile solare de pe Killeen-23 ar putea genera mai mult de 10.000 de wați de energie solară, mai mult decât suficientă pentru a opera orice capacitate de supraveghere, potrivit documentului.

Documentul NGA scurs conține, de asemenea, o imagine de prim-plan a unei „structuri neidentificate” cu un diametru de aproximativ 0,75 metri care iese din vârful Killeen-23, al cărei scop nu este clar.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…