Pentagonul a blocat accesul la Starlink pentru ruși în Ucraina

Pentagonul a blocat accesul la Starlink pentru ruși în Ucraina

Pentagonul afirmă că a luat măsuri pentru a împiedica armata rusă să folosească terminale de internet Starlink, operate de compania SpaceX a lui Elon Musk, pe câmpul de luptă din Ucraina, potrivit Bloomberg, preluat de European Pravda.

Terminale Starlink în Ucraina FOTO PROFIMEDIA

Secretarul adjunct al Apărării pentru Politica Spațială, John Plumb, a dezvăluit într-un interviu pentru Bloomberg că SUA au fost „strâns implicate în colaborarea cu guvernul Ucrainei și cu SpaceX pentru a contracara utilizarea ilegală de către Rusia a terminalelor Starlink”.

„În acest moment, am contracarat cu succes utilizarea rusă, dar sunt sigur că Rusia va continua să încerce să găsească modalități de a exploata Starlink și alte sisteme de comunicații comerciale”, a adăugat el.

Oficialul Pentagonului nu a dorit să precizeze ce fel de tactici, metode sau proceduri sunt folosite pentru a opri Rusia să folosească terminalele Starlink. El a dat totuși asigurări că acestea sunt „soluții bune” găsite împreună cu Starlink și Ucraina.

În februarie, armata ucraineană a observat că rușii au început să folosească terminalele SpaceX Starlink ale lui Elon Musk la pozițiile lor. Ulterior, această informație a fost confirmată de informațiile militare ucrainene, care au explicat că Rusia cumpără terminale din țările arabe.

Drept urmare, democrații din Camera Reprezentanților SUA au lansat o investigație asupra SpaceX.

În septembrie 2023, Comisia pentru Serviciile Armate a Senatului SUA a început să studieze problemele de securitate națională cauzate de decizia lui Elon Musk de a-și bloca rețeaua privată de satelit Starlink în apropierea Crimeei ocupate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Nu vreau sa fiu ăla din diaspora care se crede cu nasul pe sus, dar las-o dracului de treabă”

2 Roubini avertizează / „Mama tuturor crizelor economice se profilează și nu va fi nimic de făcut în privința asta”

3 Andrei Caramitru șterge pe jos cu Nicușor Dan

4 Un fascinant material despre istoria Pământului... Ce s-ar fi întâmplat acum 591 de milioane de ani...

5 VIDEO Da, e Simion încolțit de ghinion...