Pentagonul: Rusia este o „amenințare acută”, dar China prezintă un „risc fundamental”

Pentagonul: Rusia este o „amenințare acută”, dar China prezintă un „risc fundamental”

China prezintă un risc „fundamental" pentru securitatea SUA în deceniile care vor urma, în timp ce Rusia reprezintă o „ameninţare acută", estimează Pentagonul în noua sa strategie de apărare publicată joi, relatează AFP.

China este o provocare pentru Pentagon FOTO Shutterstock

Ministerul american al Apărării a precizat într-un document China „prezintă provocarea cea mai fundamentală şi cea mai sistemică, în timp ce Rusia reprezintă o ameninţare acută la adresa intereselor naţionale ale Statelor Unite în străinătate şi pe teritoriul american".

„Pericolul cel mai profund şi cel mai grav pentru securitatea naţională a SUA este reprezentat de eforturile coercitive şi din ce în ce mai agresive ale Chinei de a remodela regiunea Indo-Pacific şi sistemul internaţional în conformitate cu interesele şi preferinţele sale autoritare", potrivit acestei noi strategii de apărare, publicată pentru prima oară împreună cu noua strategie nucleară a SUA, scrie Agerpres.

„Retorica din ce în ce mai provocatoare şi activităţile coercitive ale Chinei împotriva Taiwanului sunt destabilizatoare, riscă să provoace neînţelegeri şi ameninţă pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwan", se arată în acest document de 20 de pagini, a cărui versiune clasificată mai lungă a fost transmisă Congresului cu câteva luni în urmă.

Noua strategie americană "caută să împiedice o dominaţie a Chinei în regiuni-cheie, protejând în acelaşi timp teritoriul american şi consolidând un sistem internaţional stabil şi deschis", adaugă Pentagonul, care precizează totuşi că "un conflict cu China nu este nici inevitabil, nici de dorit".

Rusia, la rândul său, prezintă un risc „acut", care a fost „demonstrat cel mai recent de invazia nejustificată în Ucraina", potrivit documentului. „Invadarea Ucrainei de către Rusia subliniază ca pericolul nuclear persistă şi s-ar putea agrava, într-un context geopolitic din ce în ce mai competitiv şi instabil".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria