Pentru Băsescu vine NUCLEARA! Se REDESCHIDE Dosarul Alro!

Pentru Băsescu vine NUCLEARA! Se REDESCHIDE Dosarul Alro!

Dosarul Cășuneanu a fost doar răzuirea stratului de ceară de pe cep la Traian Băsescu! Adevăratul cutremur va fi produs de redeschiderea dosarului Alro, poate cea mai mare porcărie din cele două mandate ale fostului președinte. Vă miră că personajele aflate în ultimul an în prim-planul activității DNA sunt vedete principale și în Dosarul Alro? Da, vorbim despre Elena Udrea și Dorin Cocoș. Se pare că s-au găsit cele 70-80 de CD-uri cu înregistrări. Rătăcite, of Doamne, atâția ani, prin arhiva DIICOT... Face cineva legătura între acest dosar instrumentat de DIICOT și închis în 2010, imediat după realegerea lui Traian Băsescu și numirea prietenei Alina Bica în fruntea instituției?

Dosarul privind afacerea ALRO-Marco a fost disjuns din cele două mari dosare de privatizări frauduloase în care fostul ministru al Economiei, Codruţ Sereş, era acuzat că a fost instrumentul unei reţele de spionaj care a pus mâna ilegal pe mai multe companii de importanţă strategică pentru statul român.

Cercetările în cauză, în care au fost implicaţi mai mulţi demnitari români, s-au centrat pe acuzaţii de constituire a unui grup infracţional organizat şi tentativă la subminarea economiei naţionale. Circuitul energiei Concret, grupul rusesc Marco, proprietarul combinatului de producere a aluminiului de la Slatina, a fost suspectat că, folosindu-se tocmai de ALRO, a încercat să obţină contracte avantajoase de energie de la Nuclearelectrica.

Argumentând că are nevoie de cantităţi foarte mari de energie, întrucât unitatea este un mare consumator, Marco ar fi intenţionat de fapt să revândă o bună parte pe piaţa liberă, dar la preţuri mai mari decât cele de achiziţie. În demersul acesta, proprietarul ALRO Slatina ar fi cooptat mai mulţi lideri politici pentru a-şi asigura, prin influenţa deţinută de către aceştia, obţinerea de energie la preţuri preferenţiale.

Dosar cu nume sonore

În urma anchetei însă, procurorii DIICOT au ajuns la concluzia că „faptele nu există". Rezultatul hotărârii a făcut ca personaje importante implicate în anchetă, precum Elena Udrea, Dorin Cocoş, Theodor Stolojan, Attila Verestoy şi Dan Voiculescu, să scape de răspunderea penală pentru acuzaţiile de tentativă la subminarea economiei naţionale.

Neînceperea urmăririi penale a fost dată de procurori şi în cazul jurnalistului Bogdan Chirieac, a fostului şef de la Nuclearelectrica, Teodor Chirică, dar şi a celor trei conducători ai ALRO Slatina, Marian Daniel Năstase, Vitaly Maschitskiy şi Valery Krasnov. Tocmai numele sonore ale politicienilor implicaţi au făcut ca afacerea ALRO-Marco să revină în atenţie în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale de anul trecut. Atunci, fostul procuror Ciprian Nastasiu scria, într-o carte lansată în toiul campaniei, că toţi cei amintiţi formaseră un adevărat grup infracţional, având ca scop favorizarea grupului de firme rusesc Marco, în dauna economiei naţionale.

Omul de afaceri Dorin Cocos, sotul ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a intermediat in mai 2006 o intalnire intre Teodor Stolojan si reprezentantii grupului rus Marco, actionarul majoritar al ALRO Slatina, in vederea obtinerii de catre producatorul de aluminiu de tarife preferentiale pentru energia electrica consumata.

2010/Dorin Cocos, intemediar intre "baietii destepti" de la ALRO si Basescu, via Stolojan

Dovada intermedierii apare intr-o stenograma a unei convorbiri telefonice pe care omul de afaceri Dorin Cocos a purtat-o pe 6 mai 2006 cu Marian Daniel Nastase, vicepresedinte al Consiliului de Administratie al Alro Slatina.

La acea data Teodor Stolojan era consilier prezidential pe probleme economice.

Contactat telefonic de Realitatea TV, Stolojan a recunoscut ca s-a intalnit cu reprezentantii grupului rus Marco, fara a face vreun comentariu pe marginea necesitatii intermedierii acelei intalniri de catre sotul Elenei Udrea.

Redam mai jos textul stenogramei convorbirii telefonice, obtinut de Realitatea Tv:

D.Cocos: Deci il va primi Stolojan, undeva intr-un salon frumos, de
protocol, tot la ora 13.00.
M.Nastase: La ora 13.00, la Stolojan. Am inteles.
D.Cocos: Dar nu la el in birou. O sa te sun sa-ti spun unde.Discutam.
De principiu la ora 13 sa fiti acolo! Nu in biroul ala meschin al lui!
O sa-l primeasca undeva jos, intr-un salon de protocol.
M.Nastase: Da, intr-un salon de protocol.
D.Cocos: Am inteles. Altceva? Noutati?
M.Nastase: E in derulare acum.
D.Cocos: Sa se deruleze ca m-am plictisit de cand se deruleaza!
M.Nastase: Acum se discuta.
D.Cocos: Ei mai stau si sambata?
M.Nastase: Nu cred.
D.Cocos: Bun. Dar ei vin de joi?
M.Nastase: Da, ei vin de joi.
D.Cocos: Vroiam sa ne vedem si noi cu ei.
M.Nastase: Oricum o sa ne vedem inainte. Dar nu stiu exact...cred ca
vineri, pe la 11.00, dimineata...
D.Cocos: Bun. Poate ne vedem pe la 12.00-13.00. Dar neaparat ca vineri
nu e colega mea aici si zice ea ca ar vrea sa...
M.Nastase: Am inteles. Ne vedem in cursul zilei de joi.
D.Cocos: Bine. Te mai sun. Pa!

Inregistrarea convorbirii telefonice s-a facut in dosarul "ALRO Slatina", instrumentat de procurorul Ciprian Nastasiu, in care s-a cercetat modul prin care rusii de la ALRO au reusit sa obtina preturi preferentiale la cumpararea de energie ieftina de la companiile aflate in subordinea ministerului Economiei. 

2010/Cum au intervenit Udrea si Cocos pe langa Basescu 

Elena Udrea si sotul acesteia, omul de afaceriDorin Cocos, ar fi fost implicati adanc in cazul ALRO, intervenind pe langa presedintele Traian Basescu, potrivit unor stenogramelor din dosar.

Cei doi reprezentanti ai grupului MARCO, Valery Krasnov si Vitaly Maschitskiy, au vorbit despre influenta politica pe care Elena Udrea ar fi avut-o asupra lui Traian Basescu, relateaza Realitatea TV. 

In stenograme, Elena Udrea este poreclita Clopotel, Trumpita sau Cea de sub Trump, o deductie facuta de vreme de porecla Trump ii era atribuita lui Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea.

Codrut Seres, fostul ministru al Economiei, este denumit Pilotul, iar Traian Basescu, Comandantul.

Din discutiile dintre cei doi rusi reiese ca Dorin Cocos a avut o intalnire "extrem de utila" cu "Comandantului" (Traian Basescu). De asemenea, au avut loc intalniri si cu Pilotul (Codrut Seres), care a spus ca a preluat controlul problemei.

Stenogramele se refera la obtinerea unor tarife preferentiale la energie pentru ALRO Slatina, Elena Udrea si sotul acesteia fiind banuiti de influentarea factorilor de decizie in acest sens. De asemenea, se pare ca ministrul Turismului ar fi primit chiar si bani in schimbul "serviciilor" sale.

Iata discutiile din stenograme, prezentate in emisiunea Ora de Foc, la Realitatea TV:

23 decembrie 2005, ora 19.06 - Dorin Cocos vorbeste cu Marian Daniel Nastase, vicepresedinte CA ALRO Slatina

Cocos: Ce faceti?
Nastase: Prost. Nu am reusit sa facem nimic. E fix in 2006. Atat. Si in alti termeni decat se discutase. Nu am batut in cuie nimic. In afara de 2006.
Cocos: Asta la NUCLEAR.
Nastase: Nu, aia nu e inchisa.
Cocos: Am inteles.
Nastase: Acolo nu e inchis nimic. A ramas sa ne vedem marti si miercuri cu seful lor. Si, desi am vorbit cu seful lor, care a zis: Domnule, pana la sfarsitul anului o rezolvam...Nu. Baietii sunt pe invers. Nu a iesit nimic. Am trecut azi pe acolo...dar sunt mai receptivi, ca sa zic asa.
Cocos: O rezolvam. Cu forcepsul, dar o rezolvam. Va voi suna maine, mai linistit si mai...
Nastase: Am intetes! Sa traiti!

23 decembrie 2005, ora 16.03 - Dorin Cocos vorbeste cu M. Daniel Nastase, vicepresedinte CA ALRO Slatina

Nastase: Sa traiti, Excelenta! Mi-am spart telefonul si..
Cocos: Iar?! Esti urmarit de ghinion.
Nastase: Am dat cu el de pereti.
Cocos: De bucurie sau de suparare?
Nastase: Era de suparare. Deci, am semnat. Dar am semnat cu un final... Am semnat, dar a ramas ca ajustarea se finalizeaza pana la sfarsitul lui martie si ca...Oricum, noi am luat doar o copie xerox. Aprobarea o sa vina oficial marti. Cand sa va fac o vizita?
Cocos: Nu stiu cand. Noi maine plecam la munte si ne intoarcem dupa sarbatori. Stai, domnule! Nu s-a revolvat nici acum!
Nastase: Eu acum sunt la NUCLEARELECTRICA.
Cocos: Ma sunati mai pe seara dumneavoatra.

Valery Krasnov l-a apelat pe Vitaly Maschitskiy

Krasnov: Situatia privind problema noastra concreta este foarte buna. De pe deal se simte o influenta puternica si constanta in directia noastra. Pozitiva. In special de la Seful de Birou, care tine in permanenta problema sub control, iar saptamana trecuta, vineri sau joi...
Maschitskiy: Stai, stai! Seful de Birou? Te referi la Comandant.
Krasnov: Nu, nu. Ma refer la...
Maschitskiy: Ah, am inteles. Am inteles.

Valery Krasnov l-a apelat pe Vitaly Maschitskiy

Krasnov: Alo? Alo?
Maschitskiy: Alo? Ce faci acolo?
Krasnov: Bine, am aterizat si direct de la aeroport m-am dus sa-l intampin pe Trump. M-a sunat Colegul, a spus ca intalnirea a durat multe ore. Eu am intarziat 5 minute. A venit aici. Nu era singur.
Maschitskiy: Trump?
Krasnov: Da. Am stat 40 de minute. M-a lamurit ca intalnirea pe care a avut-o cu Comandantul a fost extrem de utila.
Maschitskiy: Da, da, am inteles
Krasnov: S-a implicat activ in problema asta, a avut o discutie extrem de serioasa cu Pilotul si a preluat controlul asupra problemei. S-a scris o rezolutie la hartiile pe care le-am transmis
Maschitskiy: Ceea ce Pilotul neaga cu seninatate, nu?
Krasnov: Nu, nu, a confirmat ca a avut loc discutia si totul s-a indreptat aici dupa aceastainterventie.(...) A avut loc o convorbire telefonica intr-o pauza si Pilotul a confirmat asta, iar discutia a fost foarte serioasa. A trimis hartia noastra, unde scria ca problema trebuie neaparat rezolvata si a cerut sa faca nu doar in interesul Guvernului, dar si in interesul poporului. Sper ca o decizie sa fie luata nu in interesul Guvernului, ci in interesul poporului. O chestie destul de dura.

Discutie intre V. Maschitskiy si V. Krasnov

Maschitskiy: Va trebui sa iei ceva. Stii pentru ce, da?
Krasnov: Cum spui tu.
Maschitskiy: Prietenul are aniversarea.
Krasnov: Ah, parca e in 21.
Maschitskiy: In 26. Ai vazut?
Krasnov: Da, am vazut.
Maschitskiy: De la mine personal, te intalnesti si ii dai.
Krasnov: Bine. Ne-am inteles.

Discutie intre V. Maschitskiy si V. Krasnov

Maschitskiy: Cu Trump ce e?
Krasnov: Deci, ne-am intalnit cu Trump, inainte de intalnirea cu el am discutat cu Colegul. Colegul s-a intalnit cu el miercuri, imi cer scuze, marti, alaltaieri, si ala a adus in discutie Colegului problema tabelului energetic. Treaba interesanta! Stim noi despre ce e vorba aici.
Maschitskiy: Dar ce, au facut ceva?
Krasnov:Nu au facut nimic. De aceea, nici nu poate fi vorba de asa ceva. M-am intalnit cu el. I-am multumit pentru organizarea intalnirea, ca intelegem asta, omul a plecat in deplasare, se va intoarcere si probabil va fi si o reactie, dar asta e sarcina dumneavoastra, sa urmariti sa vedeti cui si ce fel de insarcinari se dau. Nu trebuie sa alerg prin piata si sa intreb: Ati vorbit sau nu? Duceti pana la capat problema asta. La telefon am vorbit cu Prietena, am cerut sa fie si ea, dar nu se trezise, si-a cerut scuze ca vorbea cu mine din pat. Asta in primul rand. In al doilea rand: i-am mai spus ca ne situam tot acolo unde am fost si pana acum, suta la suta. Nu se poate discuta nimic despre vreun rezultat. De aceea nici nu a mai ridicat problema asta.
Maschitskiy: Bine.

2010/80 de CD-uri cu interceptari, atasate la dosarul ALRO 

Aproximativ 70-80 de CD-uri care contineau convorbirile persoanelor puse sub interceptare, dar si toate ipotezele si suspiciunile care existau asupra personajelor au fost atasate la dosarulALRO, sustine procurorul Doru Ioan Cristescu, cel care s-a ocupat de caz.

"Dupa plecarea lui Nastasiu din sistemul DIICOT, la dosar au fost transmise de catre SRI, organul care a pus in executare autorizatiile emise de catre ICCJ, o parte in forma scrisa si cea mai mare parte pe suport optic, 60-80 de CD-uri care contineau convorbirile tuturor persoanelor care au fost puse sub interceptare si inregistrare a comunicarilor. 

Aceste CD-uri au fost depuse si urmeaza regulile prevazute de procedura penala. Ele urmeaza dosarul oriunde acesta se duce, iar daca judecatorul simte nevoia sa le asculte, se poate proceda la ascultarea lor", a spus la Realitatea TV procurorul Doru Ioan Cristescu.

Potrivit acestuia, decriptarile au fost facute de SRI, iar CD-urile au fost predate personal, pe baza unui proces-verbal, in prezent aflandu-se in arhiva DIICOT.

"Nu stiu daca au fost sau n-au fost trimise la Curtea Suprema. Oricum, ele sunt declasificate, initial erau in regim confidential, pot fi ascultate oricand. Pentru a verifica corespondenta dintre listingurile de convorbiri telefonice si convorbirile pe CD-uri am dispus si s-a si efectuat o constatare tehnico-stiintifica care releva corespondenta ca ceea ce a aparut pe listingul primit de la opratorul de telefonie mobila coincide", adauga Cristescu.

La randul sau, SRI sustine ca a transmis toate informatiile solicitate de procurori in varianta clasificata.

"SRI a transmis toate informatiile solicitate de procurori, in varianta clasificata, toate redarile necesare. Toate materialele sunt predate Parchetului, in exemplar unic. In momentul la care de la SRI pleaca un material catre procurorii de caz, pleaca intr-o formula clasificata", a spus purtatorul de cuvant al SRI, Marius Bercaru.

2010/Kovesi despre stenogramele din cazul Alro: Există doar o coală de hârtie; sunt trecute porecle 

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, critică, într-un interviu pentru ziarul Gândul, modul în care s-au făcut redările de procurori de pe interceptările realizate în cazul Alro, spunând că la dosar există doar o coală de hârtie, în care sunt trecute "poreclele şi nişte nume". 

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, în interviul luat Codruţei Kovesi, pune în discuţie stenograme din cazul Alro, făcute publice, "o adevărată piesă de teatru, pe care au scris-o domnii procurori", referindu-se la numele de cod date de anchetatori persoanelor care erau puse sub interceptări.

"Aceeaşi problemă şi aceeaşi întrebare mi-am pus-o şi eu, pentru că la dosar există doar o coală de hârtie, în care sunt trecute poreclele şi nişte nume, fără ca procurorul să indice ce probe sunt sau modul în care ajung la acele nume. Explicaţia asta cred că trebuie să o dea procurorul de caz, procurorul care a instrumentat dosarul (Ciprian Nastasiu, care a părăsit magistratura anul trecut-n.r.), să explice cum s-a ajuns de la o poreclă la un anumit nume. Pentru că nota de redare, potrivit legislaţiei, în momentul în care se face o notă de redare, persoana care dă telefon şi vorbeşte, dacă nu se identifică cu nume, prenume, se scrie domn, doamnă. Deci, dacă eu sun şi zic «Sunt Codruţa Kovesi», în momentul în care se face redarea, se scrie numele şi prenumele. Dacă eu nu mă identific cu nume şi prenume, cel care face redarea, are ca regulă să scrie domn, doamnă. Deci modul în care sunt interpretate anumite porecle sau anumite nume din convorbiri, trebuiesc asociate şi identificate pe baza unor probe de la dosar", explică Kovesi, în interviul respectiv.



Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”