Pentru prima dată de la invadarea Ucrainei de către Rusia, un distrugător american operează în apropierea Mării Negre

Pentru prima dată de la invadarea Ucrainei de către Rusia, un distrugător american operează în apropierea Mării Negre

O navă americană s-a apropiat de Marea Neagră pentru prima dată de la începerea conflictului din Ucraina. USS Nitze a efectuat o escală la Istanbul. Mai multe surse turcești au informat că, pe 03.02.2023, distrugătorul american Nitze a efectuat o escală în portul Istanbul. Este pentru prima dată de la începutul invaziei militare rusești din Ucraina când o navă americană se apropie atât de mult de Marea Neagră.

Distrugătorul USS Nitze a sosit vineri la Istanbul, pentru o vizită programată în Turcia. Nava din clasa Arlegh Burke face parte din gruparea navală a portavionului american George H.W. Bush, care operează în zona de responsabilitate a Flotei a șasea a SUA, pentru a apăra interesele americane, precum și pe cele ale statelor aliate și partenere.

Potrivit reprezentanților Forțelor Navale americane, vizita distrugătorului în Turcia oferă oportunitatea consolidării parteneriatului de lungă durată dintre cele două state.

,,Operațiile comune ale Turciei cu Marina SUA în Marea Mediterană întăresc puterea Alianței și sporesc interoperabilitatea în cadrul NATO. Marea Mediterană reprezintă o cale navigabilă critică pentru comerțul maritim și stabilitatea din întreaga Europă. Marina americană operează în mod curent în această zonă, în strânsă coordonare cu aliații și partenerii săi regionali”, a menționat ambasadorul american în Turcia, Jeff Flake.

După cum a declarat acesta, distrugătorul USS Nitze, cu 340 de marinari la bord, urmează să părăsească portul Istanbul, dar va mai rămâne câteva zile în zonă.

Comentariul autorului: Conform Convenției de la Montreux din anul 1936, în urma declanșării ostilităților din Ucraina, Turcia a închis Strâmtoarea Bosfor pentru navele de luptă aparținând părților implicate în conflict, precum și pentru cele din statele neriverane.

În aceste condiții, navele de luptă americane și din alte state membre NATO, care intrau periodic în Marea Neagră, îndeplinesc acum misiuni curente în Marea Mediterană și în mările adiacente.

Portavionul american George H.W. Bush și navele din cadrul grupării acestuia se deplasează în raioane maritime din Marea Mediterană, Marea Ionică sau Marea Adriatică.

SURSA: defenseromania.ro


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Comisia Europeană cere scăderi reale de pensii la magistrați și militari

2 A plecat din țară cu un pașaport regal românesc / S-a stins din viață cea care a fost timp de 25 de ani „prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din …

3 Grecul care i-a scăpat pe români de iobăgie. A fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei

4 VIDEO Priviți cum arată în realitate! / Noi amănunte despre vizita „surpriză” a lui Putin la Mariupol

5 Cazul Ianis Hagi, o „boală cronică“ în România: „În Germania, nu vezi așa ceva!“