Pep cel Mare. Secretul lui Guardiola, dezvăluit. Cum a câștigat 35 de trofee în doar 16 ani

Pep cel Mare. Secretul lui Guardiola, dezvăluit. Cum a câștigat 35 de trofee în doar 16 ani

Pep Guardiola se anunță a fi cel mai mare antrenor din toate timpurile, bătălia dându-se între el și Sir Alex Ferguson. Dacă scoțianul a dominat fotbalul cu Manchester United, spaniolul o face acum cu rivala din oraș, după ce a crease și marea echipă a Barcelonei.

Pep Guardiola a reușit să câștige Liga Campionilor cu Manchester City. Foto skysports

Secretul succesului lui Guardiola a fost analizat atât de jucătorii săi, cât și de alți oameni din fotbal. Bernardo Silva, care evoluează la City din 2017, explică: „Este antrenorul pentru care care fiecare zi e diferită. E într-o evoluție constantă”, spune portughezul despre antrenorul său de 52 de ani.

După ce câștigi trei competiții într-un sezon, te gândești că în stagiunea următoare va juca la fel. Deloc! E într-o evoluție constantă. Tot timpul variază lucrurile pentru ca nimeni să nu se poată obișnui cu stilul nostru. Mie mi-a schimbat viziunea asupra fotbalului. La Monaco, driblam mai mult. Acum joc simplu, din una sau două atingeri. Asta e esențial pentru Pep. O faci sau nu joci”, a declarat mijlocașul pentru France Football.

A realizat ”tripla” cu două echipe diferite

Catalanul e primul antrenor din istoria fotbalului care realizează „tripla” campionat-cupă-Liga Campionilor cu două echipe diferite, Barcelona (2009) și Manchester City (2023). Și care a strâns până acum 35 de trofee în total, în 16 ani de antrenorat, același număr ca Mircea Lucescu, cei doi fiind depășiți doar de legenda Sir Alex Ferguson (49).

14 succese au venit de când se află în curtea ”cetățenilor”, e adevărat, cu investiții masive din partea patronatului arab. Dar nu cele mai mari: în șapte ani la City, a investit 1,24 de miliarde de euro în transferuri, sub Chelsea (1,62 miliarde), Barcelona (1,28) și Juventus (1,27). Dar cu rezultatele cele mai bune.

”Cetățenii” și-au văzut visul cu ochii: sunt regii Europei. Foto EPA EFE

”Cetățenii” și-au văzut visul cu ochii: sunt regii Europei. Foto EPA EFE

Venit pe „Etihad” în 2016, Guardiola a păstrat trei jucători de atunci și până la triumful de sâmbătă: De Bruyne, Gundogan și Stones. Faptul că schimbă totul de la meci la meci, de la competiție la competiție și se la sezon la sezon e confirmat și de Marti Perarnau, colaborator al său la Bayern Munchen.

„Metamorfoza lui Pep continuă în fiecare clipă. Fotbalul înseamnă acțiune și reacție, iar Pep introduce noi nuanțe an de an. Manchester City este opera completă. Nu neapărat cea mai bună, dar completă. Pentru că nu a construit-o de la Messi, Xavi și Iniesta, ci a creat o echipă echilibrată, armonioasă, capabilă să joace în diferite stiluri, sisteme și maniere în funcție de moment, adversar sau situația meciului”.

Glume pe seama Realului

După ce a suferit teribil în timpul finalei cu Inter Milano (1-0, gol Rodri), tăvălindu-se pe gazon, urmărind fazele în genunchi, Pep Guardiola și-a văzut visul cu ochii. După 7 ani de încercări, a câștigat Liga Campionilor cu Manchester City. Spaniolul a apărut la conferința de presă de după meci dezinvolt, ba chiar pus pe glume.

„Ai grijă, Real Madrid! Suntem la 13 trofee distanță, dar venim după voi, suntem pe drum! Dacă adormiți puțin, vă prindem din urmă”, a făcut el asistența să râdă, referindu-se la ”regina” Europei, de 14 ori câștigătoare a Ligii Campionilor. Apoi a completat, serios: ”Sunt echipe care cuceresc Champions și dispar după un sezon sau două. Asta trebuie să evităm. Oricine mă cunoaște știe că nu se va întâmpla”. Totuși, marele Pep și-a lăsat loc și în caz de eșecuri: „Sunt un antrenor bun, dar nu atât de bun încât să pot cuceri o «triplă» în fiecare sezon”.

A pus City în galeria marilor echipe

În istoria fotbalului, Ajax, Bayern, Barcelona, Celtic, Inter, Manchester United, PSV și Manchester City au reușit să facă ”tripla. Mai mult de atât, Barcelona și Bayern Munchen au reușit această performanță de două ori: Barca a câștigat tot în sezoanele 2008-2009 și 2014-2015, iar bavarezii, în stagiunile 2012-2013 și 2019-2020.

628 de succese are Guardiola în cei 16 ani de antrenorat. Echipele sale au remizat de 132 ori, iar de 103 ori a fost învins. 300 de victorii au fost obținute cu City

Finalele europene, sezonul 2022-2023

Finala Ligii Europa

Sevilla - AS Roma 1-1 (4-1 după loviturile de departajare)

Finala Conference League

Fiorentina - West Ham United 1-2

Finala Ligii Campionilor

Manchester City - Inter Milano 1-0

Topul antrenorilor cu cele mai multe trofee all-time

Sir Alex Ferguson - 49 de trofee

Mircea Lucescu - 35 de trofee

Pep Guardiola - 35 de trofee

Valeriy Lobanovskyi - 30 de trofee

Ottmar Hitzfeld - 28 de trofee

Luiz Felipe Scolari - 27 de trofee

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat