Percheziții DIICOT la CFR Cluj și la Arpad Paszkany și Iuliu Mureșan

Procurorii DIICOT au declanșat, joi dimineață, 20 de percheziții în București și Cluj-Napoca, într-un caz de delapidare de aproape 8,5 milioane de euro din patrimoniul Fotbal Club CFR 1907 Cluj de către persoane care dețin clubul CFR Cluj, faptele fiind comise prin firme off-shore din Cipru și din Seichelles care au prestat servicii de consultanță și intermediere în domeniul sportiv.

Potrivit unor surse judiciare, citate de news.ro, procurorii DIICOT-Serviciul Teritorial Cluj s-au sesizat din oficiu în acest caz și au dispus începerea urmăririi penale in rem pentru constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare, cu consecințe deosebit de grave, evaziune fiscală și spălare de bani, ambele în formă continuată.

Percheziții au fost declanșate și la locuința din Cluj-Napoca a președintelui clublui de fotbal, Iuliu Mureșan, dar și la cea a fostului patron al CFR Arpad Paszkany.

”Infracțiunea de delapidare se referă la posibila însușire de bani (suma totală de 8.485.682 euro) din patrimoniul SC Sportiva Fotbal Club CFR 1907 Cluj SA de către persoane din cadrul societății comerciale care dețin clubul de fotbal CFR Cluj 1907, cu atribuții de gestiune sau administrare asumelor clubului, care nu au calitatea de funcționari publici, în interesul lor ori pentru alte persoane”, au precizat sursele citate.

Faptele au fost comise prin intermediul mai multor firme off-shore din Cipru și din Seychelles, care au prestat servicii de consultanță și intermediere în domeniul sportiv ”cu privire la care există elemente majore de suspiciune de fictivitate (privind transferul unor jucători de la club, optimizarea activității echipei și altele) ori care au executat debite față de club, provenind din cesiuni de creanță suspecte”, conform surselor judiciare.

Faptele au fost îndreptate asupra elementelor patrimoniale ale clubului, provenite din primele încasate cu titlu de bonus de calificare directă în grupele Champions League oferite de UEFA.

CFR Cluj a fost campioană a României la fotbal în sezoanele 2007-2008, 2009-2010 și 2011-2012, jucând astfel în Liga Campionilor.

Potrivit surselor citate, infracțiunea de evaziune fiscală se referă la evidențierea în actele contabile ale SC Sportiva Fotbal Club CFR 1907 Cluj SA a unor cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale privind suma totală de 8.485.682 euro.

În acest caz urmează să fie citate la audieri zece persoane.

În anul 2009, Arpad Paszkany a fost trimis în judecată de DIICOT pentru sprijinirea unui grup infracțional organizat și șantaj, fiind acuzat că, în perioada 2004 - 2006, a susținut un grup infracțional organizat condus de Liviu Man, prin finanțarea, sub diverse forme, a publicațiilor trustului Gazeta, pe care le-ar fi folosit în interes personal.

Marți, CFR Cluj a câștigat Cupa României.

Galerie foto și documenteTrimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Orban le cere miniștrilor Muncii, Internelor și Apărării să analizeze elaborarea unui proiect privi…

2 VIDEO Botnița, ca botnița, dar voi vedeți ce tâțe are femeia cu sârme-n mațe?

3 O profesoară din Slobozia le-a predat elevilor într-un mod inedit „Povestea Poveștilor” de Ion Creangă!

4 Informație / Tăriceanu îl șantajează pe Orban cerând 20 de locuri eligibile pe listele de la parlamentare, altfe…

5 Informație / Degringoladă totală în PSD! Ciolacu îi cheamă pe parlamentari să semneze moțiunea într-un birou, St…

recomandări

Te ia DNA: Iosif-Ionel TOMA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Vezi cum piatra asta sare de 88 de ori peste apă