Percheziții DNA la Complexul Energetic Oltenia. Este vizată activitatea comercială a companiei

Percheziții DNA la Complexul Energetic Oltenia. Este vizată activitatea comercială a companiei

Procurorii DNA fac, joi, 7 percheziții în București, Sibiu, Gorj și Dolj, la Complexul Energetic Oltenia și la domiciliile a șase persoane, au declarat surse judiciare pentru Adevărul.

Dosar de corupție privind activitatea comercială a CE Oltenia. Foto: CE Oltenia

Dosarul vizează posibile fapte de corupție ce ar fi fost comise în perioada iulie 2022-ianuarie 2024, în legătură cu activitățile comerciale ale Complexului Energetic Oltenia, au precizat sursele citate.

Dosarul este instrumentat de la București, urmând ca la finalizarea perchezițiilor să aibă loc audieri.

Scandal penal la început de an

La începutul anului, unul dintre candidații la un post în Directoratul Complexului Energetic Oltenia (CEO), organismul executiv de conducere al companiei de stat, a depus o plângere penală în care acuza de conflict de interese atât firma care se ocupă de selectarea directorilor, cât și pe doi dintre ceilalți candidați.

Fost director, trimis în judecatǎ de DNA

Recent, DNA a anunțat cǎ a trimis in judecatǎ patru persoane, între care Iosif Chirica, fost director în cadrul Complexul Energetic Oltenia-Sucursala Electrocentrale Rovinari, suspectat de luare de mitǎ.

Potrivit DNA, una dintre persoanele vizate în dosar, la "instigarea unui alt inculpat, în data de 20.12.2023, în județul Gorj, ar fi remis în mod direct suma de 5.000 de euro inculpatului Chircă Iosif, director al Sucursalei Electrocentrale Rovinari, în legătură cu îndeplinirea unui act ce ar intra în îndatoririle sale de serviciu".

În aceeaşi cauzǎ, cinci persoane au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției, primind pedepse cu suspendare.

CEO se află în proces de restructurare

CEO se află în proces de restructurare, fiind în derulare un program în acest sens aprobat de Consiliul European și Guvernul României. Programul presupune ca din anul 2026 să mai rămână în rezervă de capacitate doar grupurile energetice 4 și 5 de la Rovinari și 5 de la Turceni. Până atunci, trebuie realizate două centrale pe gaze și 8 parcuri fotovoltaice pe haldele de steril, însă sunt șanse minime să fie realizate le termenele stabilite.

La CEO mai lucrează în jur de 9.000 de salariați, iar din 2026 vor mai rămâne doar jumătate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”