Percheziții DNA la Primăria Constanța. Primarul Vergil Chițac, urmărit penal pentru abuz în serviciu

Percheziții DNA la Primăria Constanța. Primarul Vergil Chițac, urmărit penal pentru abuz în serviciu

Procurorii DNA au făcut, joi, percheziții la Primăria Constanța, într-un dosar care vizează suspiciuni de abuz în serviciu privind organizarea de curse de formula 1 pe apă, pe lacul Siutghiol din Mamaia, în această vară.

Primarul Constanței, Vergil Chițac, la DNA captură video

Pentru acest eveniment, Primăria Constanța a alocat suma de 1.7 milioane de lei prin Club Sportiv Municipal Constanța.

Potrivit DNA, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus urmărirea penală față de suspecții: Vergil Chițac, primar al Constanței, pentru abuz în serviciu, Alin vintilă, director executiv în cadrul Primăriei Municipiului Constanța, pentru complicitate la abuz în serviciu și Andrei Talpeș, președinte al Clubului Sportiv Municipal Constanța, pentru complicitate la abuz în serviciu.

În ordonanța procurorilor se arată că în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: În cursul anului 2023, cu ocazia derulării unui eveniment sportiv, organizat în Municipiul Constanța de o asociere formată din cinci entități (din care făceau parte și Primăria Municipiului Constanța, Clubul Sportiv Municipal (C.S.M.) Constanța, Federația Română de Yachting (FRY) și o societate comercială cu sediul în Monaco), suspectul Vergil Chițac , cu ajutorul celorlalte două persoane și cu încălcarea prevederilor legislației primare, ar fi aprobat finanțarea în totalitate a întregului eveniment.

Abuz în serviciu și complicitate la această infracțiune

Concret, finanțarea competiției sportive s-ar fi realizat de către Primăria municipiului Constanța fără a exista un contract de finanțare care să fi fost atribuit în urma unei proceduri de selecție publică și fără să existe viză de control financiar preventiv sau vreun referat al compartimentului de specialitate. Întrucât, prin „înțelegerea” unora dintre părți s-ar fi stabilit ca banii rezultați din finanțare să ajungă în conturile societății comerciale, cu sediul în Monaco (în condițiile în care aceasta nu ar fi prestat vreo activitate bine definită în cadrul evenimentului respectiv), suspectul Andrei Talpeș ar fi constrâns persoane din conducerea Federației Române de Yachting pentru a le determina pe acestea să facă o plată în valoare de aproximativ 290.000 euro către societatea respectivă, menționează procurorii DNA într-un comunicat de presă.

În condițiile de mai sus, în conturile societății comerciale, cu sediul în Monaco, ar fi fost virați în total 1.728.000 lei, sumă ce reprezintă un prejudiciu pentru Primăria municipiului Constanța. În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

La ieșirea de la DNA, primarul Vergil Chițac a declarat că nu are nicio legătură cu acest caz și că evenimentul respectiv a fost organizat prin Clubul Sportiv Municipal Constanța.

Toți cei citați, joi, la DNA au venit în fața procurorilor însoțiți de avocați și au petrecut în sediul direcției din Constanța doar câteva minute, cel mai probabil, refuzând să dea declarații laa cest moment procesual.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat