Percheziţii în Germania şi la Bruxelles într-o anchetă de spionaj în favoarea Chinei; principalul suspect, un fost diplomat german la UE (presă)

Percheziţii în Germania şi la Bruxelles într-o anchetă de spionaj în favoarea Chinei; principalul suspect, un fost diplomat german la UE (presă)

Percheziţii în Germania şi la Bruxelles într-o anchetă de spionaj în favoarea Chinei; principalul suspect, un fost diplomat german la UE

Mai multe percheziţii au fost întreprins miercuri în locuinţe şi birouri din Germania şi de la Bruxelles în cadrul unei anchete deschise împotriva a trei persoane suspectate de spionaj în favoarea Chinei, au comunicat procurorii germani, transmit AFP şi Reuters.

Potrivit revistei Der Spiegel, prima care a scris despre această anchetă, printre cei vizaţi se află un fost diplomat european german de rang înalt. Acesta a lucrat la Comisia Europeană, după care a intrat în serviciul diplomatic al Uniunii Europene - Serviciul European pentru Acţiune Externă (SEAE) - şi s-a aflat la post în mai multe state, scrie Der Spiegel.

După încheierea carierei sale europene, în 2017, şi angajarea la o firmă de lobby care consiliază 'mari companii', germanul ar fi început să transmită informaţii confidenţiale serviciilor secrete chineze.

El mai este suspectat că a recrutat alte două persoane, dintre care una s-a deplasat în China pentru a se întâlni cu destinatarii informaţiilor, iar cealaltă ar fi indicat doar că era 'dispusă' să ajute la transmiterea de informaţii.

'Pot confirma că întreprindem o anchetă privind suspiciuni de spionaj în favoarea serviciului secret' al Chinei, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului federal german pentru anchetele de spionaj, Markus Schmitt. Niciunul dintre suspecţi nu a fost arestat, a precizat el.

Percheziţiile au avut loc la Bruxelles, Berlin şi în landurile Baden-Wuerttemberg şi Bavaria, principalele centre ale industriilor germane avansate.

Procurorii au refuzat să confirme identităţile sau profesiile celor trei suspecţi.

Acest caz intervine în plină polemică în jurul participări eventuale a gigantului chinez de telecomunicaţii Huawei la construirea infrastructurii 5G în Germania. Huawei este acuzat de SUA de spionaj în favoarea Beijingului, iar Washingtonul exercită presiuni asupra aliaţilor europeni să excludă compania chineză de la licitaţiile pentru reţelele 5G. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ucrainenii l-au aruncat în aer pe Krikulenko, fost deputat de Donețk, cu clubul său de noapte cu tot

2 E oficial! Gata, i-au izolat! 20.000 de soldați ruși sunt înconjurați la Herson! Ar putea fi cel mai mare măcel de după cel de-al Doilea Război Mondia…

3 Soldați ruși „eliberați de viață” după ce rezistența ucraineană le-a livrat plăcinte cu otravă de șobolani

4 ULTIMA ORĂ „Tot comandamentul armatei ruse s-a retras din Herson, s-a mutat pe malul stâng al râului Nipru”

5 Dragnea, gest de interlop. În noaptea nunții fiului său, „încins” de o melodie a lui Salam, a scos ceasul de la mână și i l-a dat manelistului...