Percheziţii în Sibiu şi Bucureşti într-un dosar de delapidare şi spălare de bani; vizată - CCIA Sibiu

Percheziţii în Sibiu şi Bucureşti într-un dosar de delapidare şi spălare de bani; vizată - CCIA Sibiu

Poliţiştii au efectuat miercuri 13 percheziţii în municipiul Sibiu şi în Bucureşti, ridicând documente de la 32 de adrese, într-un dosar de delapidare şi spălare de bani în care este vizată o persoană din conducerea Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Sibiu.

Totodată, 35 de persoane au fost aduse la audieri.

După audierea persoanelor chemate în calitate de martori şi suspecţi, urmează a se aprecia cu privire la eventualelor măsuri preventive ce vor fi dispuse în cauză, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

În anchetă se verifică şi cum s-au făcut plăţi nejustificate din suma de două milioane de euro, bani obţinuţi din înstrăinarea în decembrie 2018 a sediului CCIA Sibiu.

* Potrivit sursei citate, prin ordonanţa din data de 10.06.2021 a organelor de cercetare penală din cadrul IPJ Sibiu - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice s-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru comiterea infracţiunilor de delapidare, în formă continuată, complicitate la delapidare, în formă continuată, şi spălare a banilor, în formă continuată.

''În fapt se reţine că, în perioada decembrie 2018 - septembrie 2020, suspectul (cu funcţie de conducere în Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Sibiu) ajutat fiind de suspectul (cu funcţie de conducere economică în cadrul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Sibiu) şi suspectul (gestionar şi administrator al resurselor financiare ale acestei organizaţii non-profit) a efectuat mai multe plăţi nejustificate, folosind, fără drept, sumele de bani ale acestei entităţi juridice, sume provenite, cel mai probabil, din înstrăinarea, în luna decembrie 2018, a imobilului situat în municipiul Sibiu, str. Telefoanelor, nr. 1, jud. Sibiu (sediul CCIA Sibiu), în schimbul unui preţ de 2.050.000 de euro, activităţi susceptibile a întruni elementele constitutive ale infracţiunilor de delapidare, în formă continuată, (...) şi respectiv complicitate la delapidare, în formă continuată", se arată în comunicat.

Procurorii au descoperit că o persoană din conducerea CCIA Sibiu a cheltuit bani în mod ilegal pentru programul "Sibiu - Regiune Gastronomică Europeană 2019".

"Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Sibiu, potrivit protocolului consorţiului creat în vederea organizării şi derulării evenimentului 'Sibiu - Regiune Gastronomică Europeană 2019', nu contribuia cu resurse financiare la acest eveniment, având aport doar în know-how şi în atragerea de eventuale sponsorizări, suspectul, încălcând acest protocol, a efectuat plăţi către mai multe entităţi juridice (societăţi comerciale, asociaţii şi fundaţii), dispunând astfel, fără drept, de sume de bani pe care le gestiona şi le administra în numele CCIA Sibiu, asigurându-se astfel un folos material altuia. Suspectul (cu funcţie de conducere în Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Sibiu) a efectuat plăţi suplimentare, fără drept, din conturile acestei entităţi juridice, ce se ridică la valoarea totală de 338.589,61 lei, după cum chiar suspectul recunoaşte indirect prin solicitarea decontări acestor cheltuieli ca fiind făcute din fonduri proprii în legătură cu organizarea evenimentului (...). Suspectul (cu funcţie de conducere în Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Sibiu), beneficiind de ajutorul celorlalţi doi suspecţi, a dispus achitarea din conturile CCIA Sibiu a unor servicii în valoare totală de aproximativ 830.000 lei care nu au fost prestate în folosul acestei entităţi non-profit, existând o suspiciune rezonabilă că acestea au fost prestate în folosul personal al făptuitorului sau în beneficiul societăţii comerciale controlate de familia suspectului", informează Parchetul.

* Ulterior, în septembrie, s-a dispus extinderea urmăririi penale in rem cu privire la infracţiunile de cumpărare de influenţă, complicitate la cumpărare de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, trafic de influenţă şi respectiv dare de mită.

''În fapt, în cursul lunii mai 2021, printr-o hotărâre a Consiliului Judeţean Sibiu, suspectul (cu funcţie de conducere în Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Sibiu), alături de funcţionari publici cu funcţii de conducere din cadrul Consiliului Judeţean Sibiu, a fost numit în cadrul celor două comisii de selecţie a membrilor Consiliului de Administraţie al societăţii Drumuri şi Poduri SA Sibiu, şi respectiv a membrilor în Consiliul de Administraţie al Aeroportului Internaţional Sibiu Regie Autonomă, pentru perioada 2021 - 2025. Dată fiind şi împrejurarea că, atât pentru perioada 2012-2016, cât şi pentru perioada 2017-2021, suspectul (...) a făcut parte din aceste două comisii, ocazii cu care acesta a manifestat rolul de decident, beneficiind şi de un ascendent profesional în domeniul managementului asupra celorlalţi membri ai comisiilor respective, în cadrul acestei proceduri demarate în luna mai 2021, directorul general al CCIA Sibiu şi-a asumat rolul de conducător al acestor proceduri şi unic decident în privinţa numirii în calitate de membru în Consiliului de Administraţie al societăţii Drumuri şi Poduri S.A. Sibiu, şi respectiv în Consiliul de Administraţie al Aeroportului Internaţional Sibiu Regie Autonomă, pentru perioada 2021 - 2025", au anunţat procurorii.

Potrivit sursei citate, "suspectul (...) deţine rolul primordial în a decide câştigătorul concursurilor, dat fiind faptul că acesta era persoana care efectiv întocmea scrisoarea de aşteptări şi, totodată, acesta era privit ca persoana ce deţinea cunoştinţele de specialitate şi soluţiile manageriale necesare în vederea atingerii acelor obiective, cu alte cuvinte suspectul avea atât întrebările, cât şi răspunsurile la acest interviu, rolul celorlalţi doi membri fiind unul neînsemnat''.

''De altfel, rolul de unic decident este precizat chiar de acesta în cadrul mai multor discuţii telefonice legate de întocmirea scrisorii de aşteptări, dar şi relative la modalitatea de intervievare a membrilor în Consiliul de Administraţie al societăţii Drumuri şi Poduri S.A. Sibiu. Suspectul (...), cunoscând faptul că o persoană urmează a candida pentru postul de director comercial în cadrul Aeroportului Internaţional Sibiu şi implicit urma a susţine un interviu în faţa comisiei de selecţie al cărui unic decident era suspectul, l-a contactat telefonic pe soţul, poliţist cu funcţie de conducere în IPJ Sibiu, pentru a stabili o întâlnire cu acesta, în cadrul căreia ar putea discuta atât situaţia agentului de poliţie C.S.R. cât şi cea a soţiei poliţistului, potenţială candidată la funcţia de director comercial al Aeroportului Internaţional Sibiu'', precizează procurorii.

În 19 august, "suspectul a venit la biroul poliţistului cu funcţie de conducere în IPJ Sibiu, unde, după o scurtă tatonare prin solicitarea unor sfaturi de natură tehnică cu privire la modalitatea de transfer a poliţiştilor, i-a solicitat să îl transfere pe agentul de poliţie C.S.R. de la Postul de Poliţie Şelimbăr la o unitate de poliţie rutieră din municipiul Sibiu.

''Imediat după solicitarea legată de transferul poliţistului, şi-a oferit "serviciul" său în folosul candidatei, spunând că trebuie să aibă o întâlnire cu aceasta unde urmează a discuta cu privire la cerinţele concursului de ocupare a postului de director comercial în cadrul Aeroportului Internaţional Sibiu R.A., în care a afirmat că trebuie să o pregătească şi să o pună în temă cu obiectivele şi metodele manageriale de atingere ale acestora întrucât au fost cazuri când au 'picat' candidaţi", arată sursa citată.

* În 5 octombrie, s-a dispus extinderea urmăririi penale in rem cu privire la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

"În fapt, la data de 06.09.2021, suspectul (...) ce a întocmit scrisoarea de aşteptări din partea autorităţii tutelare, respectiv Consiliul Judeţean Sibiu, este apelat de către candidatul, preşedinte în funcţie al Consiliului de Administraţie al Aeroportului Internaţional Sibiu, care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de membru în CA al Aeroportului Internaţional Sibiu. Astfel, suspectul i-a transmis candidatului (...) soluţiile pe care acesta din urmă trebuie să le expună pentru a fi considerat compatibil cu funcţia de administrator pe care urma a o ocupa, in concreto, examinatorul/evaluatorul i-a spus candidatului, neautorizat a deţine astfel de date sau informaţii, răspunsurile corecte la examenul/concursul pe care urma a-l susţine în data de 28.09.2021. Ulterior acestor discuţii telefonice ample, în cadrul cărora candidatul, fără a fi autorizat, a aflat date şi informaţii nedestinate publicităţii de la deţinătorul acestor date, a avut loc interviul în cadrul căruia candidatul şi-a prezentat proiectul său managerial (scrisoarea de intenţii) în faţa comisiei de selecţie din care făcea parte directorul executiv al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Sibiu, acesta (...) asumându-şi rolul de unic decident, iar, în urma evaluării acestui proiect întocmit pe baza informaţiilor furnizate, fără drept, de examinator, acest candidat a fost declarat admis, toţi ceilalţi candidaţi la funcţia de membru în cadrul CA al Aeroportului Internaţional Sibiu fiind declaraţi respinşi'', spun procurorii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...