Percheziții la galerii de artă din București, coordonate de procurorii Parchetului Curții de Apel Alba Iulia

Percheziții la galerii de artă din București, coordonate de procurorii Parchetului Curții de Apel Alba Iulia

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Alba Iulia au efectuat percheziții la două galerii de artă din București și la domiciliile unor persoane, de unde au fost ridicate pentru examinare mai multe loturi de bunuri arheologice, respectiv 3 monede Koson din aur, 1.050 monede antice din argint (denari romani, tetradrahme etc.), o armă dacică tip sica, depozite de unelte, statuete și vase ceramice (inclusiv aparținând culturii Cucuteni). Au mai fost indisponibilizate și sunt în curs de examinare circa 2.000 tablouri oferite la vânzare de către casele de licitații, se menționează într-un comunicat transmis vineri AGERPRES de către PCA.

Potrivit sursei citate, în contextul cercetărilor vizând combaterea infracțiunilor comise în dauna patrimoniului cultural național, procurori ai PCA Alba Iulia au coordonat o acțiune desfășurată în perioada 24 — 26 februarie de structurile specializate ale Poliției Române în domeniul protejării patrimoniului cultural național.

Astfel, la data de 24 februarie, prin cooperare judiciară internațională, a fost recuperată de la un agent comercial din Olanda o monedă Lysimach din aur, ce a fost depusă în custodia Muzeului Național de Istorie a României din București.

De asemenea, joi și vineri au fost efectuate percheziții la două galerii de artă din București și la domiciliile unor persoane cu privire la care existau date că ar deține bunuri sustrase din situri arheologice românești protejate. Cu prilejul acestor activități au fost identificate și ridicate pentru examinare mai multe loturi de bunuri arheologice: 3 monede Koson din aur, 1.050 monede antice din argint (denari romani, tetradrahme etc.), 102 artefacte din metal (o armă dacică tip sica, depozite de unelte etc), 12 statuete și vase ceramice (inclusiv aparținând culturii Cucuteni), care au fost depuse în custodia Muzeului Național de Istorie a României.

Au mai fost indisponibilizate și sunt în curs de examinare circa 2.000 tablouri oferite la vânzare de către casele de licitații, menționează sursa citată.

Sunt urmărite în continuare, prin INTERPOL, tezaurele care formează obiectul mai multor cauze, respectiv un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kilograme), din care s-au recuperat 37 piese; tezaure de monede Koson din aur (25 de kilograme), din care s-au recuperat 1.038 piese; un tezaur de monede Koson din argint, din care s-au recuperat 280 monede; 5 scuturi regale din fier, 11 brățări spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitații dacice) etc.

PCA Alba Iulia amintește că, în perioada 1998 — 2015, grupări cuprinzând 34 inculpați, braconieri ai siturilor arheologice, dintre care 12 au fost condamnați definitiv, au sustras și exportat ilegal, au spălat pe piața antichităților mai multe tezaure monetare (stateri Koson, Lysimach etc.), brățări spiralice din aur și alte artefacte sustrase din siturile arheologice ale Munților Orăștie, monumente UNESCO. Aceștia au cauzat astfel un prejudiciu de peste 2,5 milioane de euro.

Conform evaluării experților, 'loturile de monede din aur, recuperate recent, sunt stateri emiși de regele Koson (cca 44-29 a.C.), unul dintre urmașii lui Burebista. Ele sunt singurele emisiuni dacice de aur care poartă o legendă scrisă cu caractere grecești, menționând numele suveranului emitent. Monedele au fost emise în ateliere monetare de la Sarmizegetusa Regia, în jurul anilor 44-29 a. C. Fapt excepțional, datorită acestor monede, cunoaștem azi mai multe despre istoria politică, viața economică, socială sau arta și religia Daciei în anii care au urmat dispariției lui Burebista'.

Urmărirea penală este efectuată de PCA Alba Iulia și organele poliției judiciare din cadrul Biroului Patrimoniu al Direcției de Investigații Criminale, I.G.P.R., Inspectoratele de Poliție ale Județelor Alba, Hunedoara și Sibiu.

Acțiunea s-a desfășurat cu sprijinul Serviciului Român de Informații.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Iub, te-am regulat cum trebuie?” / Dragnea, încornorat ca ultimul gușfarete

2 Zvon...

3 „Vrem 1,5 milioane euro sau publicăm pozele“

4 O dobitoacă

5 AUDIO Profesorul Cordoș, înregistrat când înapoiază mita după trei luni de la decesul pacientului