Percheziții la traficanți de migranți din Capitală

Percheziții la traficanți de migranți din Capitală

Procurorii DIICOT și ofițeri de poliție judiciară și frontieră au efectuat, miercuri, mai multe percheziții în Capitală pentru destructurarea unor rețele de traficanți de migranți.

Într-un prim caz, procurorii au descoperit o rețea de traficanți de migranți, formată dintr-un cetățean român și doi cetățeni turci, care a acționat, începând cu luna august 2015, atât pe teritoriul României, cât și în Bulgaria și Turcia.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, gruparea a desfășurat activități de tranzitare pe ruta Bulgaria — România, adăpostire și cazare la mai multe adrese din București, apoi călăuzirea grupurilor de migranți spre frontiera de vest a României, în vederea tranzitării acesteia. Migranții urmau a fi transportați pe teritoriul Ungariei, respectiv Austriei, cu destinația finală Germania, Anglia, Suedia și Norvegia, unde erau sfătuiți să solicite azil.

În urma administrării probatoriului, au fost identificați șase migranți, toți de naționalitate irakiană, care erau ascunși într-un camion cu remorcă, autovehicul ce era condus de către un membru al grupării, cetățean turc.

Din investigații a reieșit că migranții ar fi pătruns în mod ilegal pe teritoriul României, sprijiniți de către membrii grupări, după care ar fi părăsit în mod fraudulos România prin zona frontierei de vest, ascunși în autocare și remorci ale camioanelor.

Cei trei membri ai grupării au fost puși sub acuzare pentru săvârșirii infracțiunilor de trecerea frauduloasă a frontierei de stat, trafic de migranți și constituire a unui grup infracțional organizat, fiind conduși pentru audieri la sediul DIICOT.

Într-un alt caz, procurorii au percheziționat locuința unui cetățean palestinian din București, cercetat pentru trecerea frauduloasă a frontierei de stat, trafic de migranți și constituire a unui grup infracțional organizat.

Palestinianul este acuzat că, în perioada 15 — 28 februarie 2016, a constituit împreună cu alte două persoane o grupare care se ocupa cu racolarea, călăuzirea, transportarea, transferarea mai multor migranți de cetățenie irakiană, în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat a României, având ca destinație state din UE.

În urma investigațiilor efectuate, la data de 28 februarie 2016, au fost identificați opt migranți, dintre care șapte de origine siriană și unul de origine palestiniană, ce au tranzitat teritoriul României, fiind cercetați pentru tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat. Migranții obțineau viza turistică de la diverse ambasade și pătrundeau în mod legal pe teritoriul României, după care părăseau în mod fraudulos țara, prin zona frontierei de vest, pe jos, peste fâșia verde.

Perchezițiile au avut loc în cadrul operațiunii "Action Day", inițiată și susținută de EUROPOL, la care România participă alături de Germania, Austria, Ungaria și Slovenia.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

2 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

3 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

4 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

5 Așa o fi, cum zice omul ăsta?