Pericolul din spatele aplicației chinezești Pinduoduo. Expert: „Nu am văzut niciodată așa ceva”

Pericolul din spatele aplicației chinezești Pinduoduo. Expert: „Nu am văzut niciodată așa ceva”

Pinduoduo este una dintre cele mai utilizate aplicații din lume când vine vorba de comerțul online. Peste 750 de milioane de persoane folosesc acest program în fiecare lună. Experții în securitate cibernetică spun, însă, că aplicația este periculoasă.

Comerț online FOTO: Adevărul

O amplă anchetă realizată de jurnaliștii CNN a scos la iveală pericolul din spatele programului utilizat de sute de milioane de oameni pentru a face diferite cumpărături online.

Aplicația Pinduoduo poate ocoli, potrivit cercetătorilor în domeniul securității cibernetice, securitatea telefonului mobil al utilizatorilor pentru a monitoriza activitățile din alte aplicații, a verifica notificările, a citi mesaje private și a schimba setările. În plus, odată instalată această aplicație, este greu de îndepărtat.

Experții consultați de CNN spun că gigantul de comerț electronic Pinduoduo a încălcat confidențialitatea și securitatea datelor, ducând acest lucru la „nivelul următor”.

Mai mulți experți au identificat prezența malware-ului (software rău intenționat) în aplicația Pinduoduo care a exploatat vulnerabilitățile din sistemele de operare Android.

"Nu am văzut o astfel de aplicație mainstream care să încerce să-și escaladeze privilegiile pentru a avea acces la lucruri la care nu ar trebui să aibă acces", a declarat pentru CNN Mikko Hyppönen, chief research officer la WithSecure, o firmă finlandeză de securitate cibernetică.

Jurnaliștii americani arată că nu există nicio dovadă că Pinduoduo a transmis date guvernului chinez, dar pe măsură ce Beijingul se bucură de o influență semnificativă asupra întreprinderilor aflate sub jurisdicția sa, există îngrijorări din partea parlamentarilor SUA că orice companie care operează în China ar putea fi forțată să coopereze cu o gamă largă de activități de securitate.

Cercetătorii de la firma cibernetică Check Point Research din Tel Aviv au efectuat o analiză independentă a versiunii 6.49.0 a aplicației, lansată în magazinele de aplicații din China la sfârșitul lunii februarie. Ei au găsit cod conceput pentru a obține "escaladarea privilegiilor”, adică un tip de atac cibernetic care exploatează un sistem de operare vulnerabil pentru a obține un nivel mai ridicat de acces la date decât ar fi trebuit să aibă, potrivit experților.

Google a suspendat Pinduoduo din Play Store în martie, invocând programe malware identificate în versiunile aplicației.

CNN a contactat PDD, compania care deține Pinduoduo, de mai multe ori prin e-mail și telefon pentru comentarii, dar nu a primit un răspuns.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 Asta e Rusia, oameni buni!