Pericolul uriaș din îndulcitorii artificiali. Alternativele la zahăr pot crește riscul de infarct și AVC

Pericolul uriaș din îndulcitorii artificiali. Alternativele la zahăr pot crește riscul de infarct și AVC

Folosiți pe scară largă ca alternative la zahăr, îndulcitorii artificiali au fost legați de creșterea în greutate și hipertensiune arterială. Un studiu al cercetătorilor francezi sugerează o posibilă asociere între consumul mare de îndulcitori artificiali și riscul crescut de infarct și AVC.

Îndulcitorii artificiali nu aduc niciun beneficiu FOTO Shutterstock

Un studiu amplu efectuat pe un eșantion de populație adultă din Franța, publicat de The BMJ , a constatat că îndulcitorii artificiali, care fac parte din clasa de aditivi alimentari, consumați zilnic de milioane de oameni și prezenți în mii de alimente și băuturi, nu ar trebui considerați o alternativă sănătoasă și sigură la zahăr, în conformitate cu poziția actuală a mai multor agenții de sănătate.

Studiul a implicat peste 100.000 de adulți din Franța, dintre care 80% erau femei, cu o vârstă medie a participanților de 42 de ani, anunță yahoo.com

Ce îndulcitori au fost analizați

În analiză au fost incluși îndulcitori artificiali din toate sursele alimentare (băuturi, îndulcitori de masă, produse lactate etc.), după tipul acestora (aspartam, acesulfam de potasiu și sucraloză).

Un total de 37% dintre participanți au consumat îndulcitori artificiali, cu un aport mediu de 42,46 mg/zi, ceea ce corespunde aproximativ cu un pachet individual de îndulcitor de masă sau cu 100 ml de băuturi carbogazoase dietetice.

Printre participanții care au consumat îndulcitori artificiali, aporturile medii pentru categoriile de consum scăzut și crescut au fost de 7,46 și, respectiv, 77,62 mg/zi.

În comparație cu non-consumatorii, cei care au consumat îndulcitori artificiali în cantități mai mari au avut tendința de a fi mai tineri, cu un indice de masă corporală mai mare, fumători, mai puțin activi fizic și urmând o dietă pentru slăbit.

Ei au avut, de asemenea, un aport energetic total mai mic și un aport mai mic de alcool, grăsimi saturate și polinesaturate, fibre, carbohidrați, fructe și legume și un aport mai mare de sodiu, carne roșie și procesată, produse lactate și băuturi fără zahăr adăugat. Cercetătorii au luat în considerare toate aceste diferențe în analizele lor.

Nu există niciun beneficiu prin înlocuirea zahărului cu îndulcitorii artificiali

Pe parcursul unei perioade medii de urmărire de nouă ani, au avut loc 1.502 de evenimente cardiovasculare. Acestea au inclus infarct, angina pectorală, angioplastie (o procedură de lărgire a arterelor inimii blocate sau îngustate), atac ischemic tranzitoriu și AVC.

Cercetătorii au descoperit că aportul total de îndulcitori artificiali a fost asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare (rata absolută de 346 la 100.000 persoane/an la consumatorii mai mari și 314 la 100.000 persoane/an la non-consumatori).

Îndulcitorii artificiali au fost asociați mai ales cu riscul de boală cerebrovasculară (rate absolute 195 și 150 la 100.000 persoane/an la consumatorii mai mari și, respectiv, neconsumatori).

Risc ridicat de boală coronariană

Consumul de aspartam a fost asociat cu un risc crescut de evenimente cerebrovasculare (186 și 151 la 100.000 persoane/an, la consumatorii mai mari și, respectiv, neconsumatori), în timp ce acesulfamul de potasiu și sucraloza au fost asociate cu risc crescut de boală coronariană (acesulfam de potasiu: 167 și 164 per 100.000 persoană/an; sucraloză: 271 și 161 la 100.000 persoană/an la consumatorii mai mari și, respectiv, neconsumatori).

Cercetătorii au atras atenția că studiul a fost unul observațional, care nu poate stabili o cauzalitate, mai ales că autorii nu au putut exclude posibilitatea ca alți factori necunoscuți să fi afectat rezultatele.

Cercetătorii spun că rezultatele acestui studiu sugerează că nu există niciun beneficiu asupra rezultatelor bolilor cardiovasculare, prin înlocuirea zahărului adăugat cu îndulcitorii artificiali.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat