Personalităţi bucureştene - mesaj de susţinere pentru primarul general; Firea: Le mulţumesc din suflet

Personalităţi bucureştene - mesaj de susţinere pentru primarul general; Firea: Le mulţumesc din suflet

Peste 30 de personalităţi din Capitală - academicieni, scriitori, directori de teatre şi muzee, actori şi sportivi - au transmis duminică, printr-o scrisoare deschisă, un mesaj de susţinere pentru Gabriela Firea, primarul general afirmând, la rândul său, că gestul acestora îi întăreşte convingerea că românii nu pot fi păcăliţi la nesfârşit prin manipulare.

''Le mulţumesc din suflet personalităţilor care au transmis un mesaj de susţinere pentru activitatea mea. În aceste zile în care se spune că mă bat singură pentru etică, principii, onestitate în politică şi administraţie, gestul acestor personalităţi îmi întăreşte convingerea că românii nu pot fi păcăliţi la nesfârşit prin manipulare'', a scris Firea pe Facebook.

În scrisoare deschisă se arată că Gabriela Firea a avut încă din primele zile de mandat la Primărie o viziune clară în ceea ce priveşte viaţa culturală şi sportivă a Capitalei.

''La doi ani de la preluarea mandatului de primar general al Municipiului Bucureşti de către doamna Gabriela Firea, în contextul actual, în care se produc îngrijorătoare derapaje de la etica şi moralitatea publică, derapaje care pot produce grave distorsiuni în aprecierea obiectivă a valorii reale a activităţii desfăşurate, considerăm de datoria noastră să menţionăm faptul că suntem o echipă şi împreună am pus bazele multor proiecte importante pentru bucureşteni. Acest lucru a fost posibil datorită faptului că am avut lângă noi un om care apreciază la adevărata valoare munca noastră. Doamna Gabriela Firea a avut încă din primele zile de mandat o viziune clară în ceea ce priveşte viaţa culturală şi sportivă a Capitalei. Bilanţul de la jumătatea mandatului este extrem de pozitiv şi rezultatele obţinute sunt peste aşteptări, datorită atenţiei speciale cu care au fost create condiţiile necesare actului artistic'', spun semnatarii scrisorii.

Potrivit acestora, instituţiile de artă şi cultură din Bucureşti au beneficiat, în aceşti doi ani, de bugete generoase în contextul proiectelor propuse şi a investiţiilor programate.

''S-au finalizat lucrările de consolidare a teatrelor: Evreiesc de Stat şi Ion Creangă. Au fost demarate procedurile pentru consolidarea clădirilor care adăpostesc teatrele: Mic şi Nottara. De asemenea, schemele de personal, reduse cu câţiva ani în urmă, au revenit la dimensiunea normală, absolut necesară pentru realizarea programelor cultural-artistice. În urma suplimentării de posturi, peste 150 de actori tineri au fost angajaţi în teatrele bucureştene. La iniţiativa doamnei primar general au fost înfiinţate instituţii noi de cultură, spre exemplu: Teatrul Dramaturgilor Români, Centrul Cultural - Lumina, Centrul Cultural - Dinu Lipatti. De asemenea, după trei ani de depozitare în condiţii improprii, în martie 2017, obiectele şi cărţile de patrimoniu ale Muzeului Naţional al Literaturii Române au fost prezentate publicului bucureştean într-o formulă modernă şi interactivă'', se precizează în scrisoare.

Semnatarii scrisorii mai spun că, în urma întâlnirilor de lucru de la Primăria Capitalei, s-a produs o schimbare majoră în relaţiile dintre managerii instituţiilor de cultură şi artă.

''Am fost invitaţi să dezvoltăm un climat de comunicare sinceră şi directă, care a produs o colaborare strânsă între noi. Niciodată n-am fost mai uniţi ca acum şi pentru prima oară simţim, cu adevărat, că facem parte din echipă. Proiectele pentru Centenar au fost discutate şi elaborate împreună, am proiectat pentru anul viitor un Festival al teatrelor bucureştene şi o revistă de specialitate, am avut întâlniri lunare în care am dezbătut problemele comune şi am căutat modalităţi optime de rezolvare. S-au propus modificări legislative şi, pentru prima oară, demersurile noastre au fost ascultate şi sprijinite. A fost creat cadrul optim pentru realizarea unor viitoare coproducţii şi parteneriate. Exemplu: Teatrul de Comedie şi Muzeul Literaturii, Teatrul Mic şi Teatrul Odeon. Dar poate cea mai importantă realizare pe care doamna primar general a determinat-o a fost instaurarea unui climat de linişte şi echilibru, în care să nu existe vreo grijă pentru subvenţia necesară sau vreo intervenţie care să cenzureze în vreun fel produsul cultural-artistic. Acest climat s-a adresat, în principal, creatorilor, cărora le-au fost puse la dispoziţie cele mai bune condiţii pentru desfăşurarea activităţilor specifice'', menţionează sursa citată.

În opinia semnatarilor scrisorii deschise, aceste valori obţinute cer continuitate.

''Sunt prevăzute, în următorii doi ani, proiecte importante cultural-artistice. Ele trebuie continuate şi finalizate. Orice pertubare a unui drum solid, care se îndreaptă către o direcţie justă, este o mare eroare. Ceea ce s-a realizat trebuie apărat, iar judecată obiectivă nu trebuie înlocuită cu judecată preferenţială. Performanţele doamnei primar general, Gabriela Firea, după doar doi ani de mandat, trebuie respectate, apărate şi continuate'', mai spun aceştia.

Scrisoarea este semnată de: Silviu Anghelescu, profesor universitar, Alexandru Arşinel, director Teatrul de revistă ''Constantin Tănase'', Alice Barb, director Centrul Cultural ''Dinu Lupatti'', Marius Bodochi, Gelu Colceag, director Teatrul Mic, George Costin, director Centrul Cultural Lumina, Ioan Cristescu, director Muzeul Naţional al Literaturii Române, Monica Davidescu, Mircia Dumitrescu, membru al Academiei Române, Victor Ioan Frunză, regizor, Felicia Filip, director Opera Comică pentru Copii, Adrian Găzdaru, director Teatrul Excelsior, Horia Gârbea, director Teatrul Dramaturgilor Români, Lucian Ghimişi, director ARCUB, Sanda Ladoşi, director adjunct Circul Metropolitan Bucureşti, Elisabeta Lipă, preşedinte Federaţia Română de Canotaj, Adrian Majuru, director Muzeul Municipiului Bucureşti, George Mihăiţă, director Teatrul de Comedie, Vasile Muraru, director artistic al Teatrului de Revistă ''Constantin Tănase'', Ilie Năstase, Beatrice Rancea, regizor, Eugen Simion, membru al Academiei Române, Chris Simion, Maya Simionescu, vicepreşedinte al Academiei Române, Bogdan Stanoevici, director Circul Metropolitan Bucureşti, Constantin Bălăceanu Stolnici, membru de onoare al Academiei Române, Gabriela Szabo, director general al Clubului Sportiv al Municipiului Bucureşti, Cristian Şofron, director Teatrul Odeon, Aurelian Temişan, Răzvan Theodorescu - academician, preşedintele Comisiei pentru realizarea Centenarului în Municipiul Bucureşti, Lucia Verona - dramaturg.

Scrisoarea vine în contextul conflictului dintre Gabriela Firea şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 I-a mirosit pe ruși? / Adelin Petrișor a demisionat de la Euronews România cu doar câteva zile înainte de lansarea postului

2 „Toaleta de pe plajă a fost distrusă” / Mesajul ucrainenilor după un atac rusesc cu rachete Kalibr asupra Odessei

3 VIDEO Priviți, 7 lovituri „chirurgicale” aplicate de ucraineni unităților ruse ascunse printre casele unui sat

4 „Elitele GRU şi FSB cred că Putin a pierdut războiul. Ele văd o lovitură de stat ca pe o posibilitate realistă”

5 ULTIMA ORĂ Ministerul de Externe, replică dură pentru președinta Ungariei, care a pretins că îi reprezintă pe toți maghiarii