Perspectiva ca Rusia să atace Europa sau NATO. Prognozele lui Valentin Naumescu pentru 2024

Perspectiva ca Rusia să atace Europa sau NATO. Prognozele lui Valentin Naumescu pentru 2024

Scenariul unui atac rusesc asupra Europei în iarna 2024-2025, prezentat recent în ziarul german Bild, nu este credibil, susține analistul Valentin Naumescu, profesorul de Relații Internaționale. Războaiele din Ucraina și Israel se vor intensifica în 2024 și o posibilă pace ar putea veni în 2025.

Vladimir Putin va intensifica războiul din Ucraina, dar nu va ataca NATO. FOTO: EPA EFE

Think-tank-ul ICDE (Inițiativa pentru cultură democratică europeană) a publicat o sinteză intitulată „2024 - Prognoze, tendințele și prespective”. Cuprinsul sintezei este împărțit în mai multe domenii majore: Politică și relații internaționale, Securitate regională, Politică internă, Unitate Europeană, Economie și Finanțe, Educație, Tehnologii avansate. În fiecare domeniu găsim mai multe articole semnate de analiști renumiți din cadrul ICDE precum Valentin Naumescu, Corneliu Bjola, Magda Grădinaru, Manuela Petrescu etc.

„Nicicând în istoria recentă nu a mai existat un an atât de încărcat cu mize cruciale cum va fi 2024. Se vor cumula și combina în următoarele 12 luni evoluțiile unor războaie, alegeri și tendințe politico-ideologice care au potențialul de a transforma lumea în care trăim. Peste toate acestea, vin o serie de întrebări esențiale, cărora societățile, statele și organizațiile internaționale vor încerca să le dea răspunsul în acest an politic uriaș sau în anii care urmează, pe fondul unei crize tot mai adânci a ordinii mondiale și a ascensiunii curentului revizionist antioccidental”, scrie Valentin Naumescu, profesor de relații internaționale la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai Cluj, președintele ICDE și director al Centrului pentru Studiul Relațiilor Externe ale UE și ordinii globale (Centrul EUXGLOB, UBB).

Articolul profesorului Valentin Naumescu - intitulat „Anul războaielor, alegerilor și întrebărilor esențiale. Lumea la răscruce” - sintetizează în 15 puncte pricipalele evoluții în 2023 ale problemelor de politică internațională și internă.

Războiul din Ucraina se va agrava în 2024. Recuperarea teritoriului, improbabilă

În 2024, conflictele din Europa de Est și Orientul Mijlociu se vor agrava, în pofida aparențelor că ne îndreptăm spre un deznodământ militar al confruntărilor din Ucraina și Gaza”, susține Naumescu.

Ucraina își va redefini obiectivele de la eliberarea completă a teritoriilor ocupate, la rezistența în fața agresiunii ruse și construirea unei țări europene democratice și dezvoltate, cu garanții de securitate și perspective de integrare în lumea occidentală, independentă de Rusia. Chiar dacă Ucraina va pierde din teritorii, țara va avea relații de colaborare strânsă cu UE, SUA și NATO, susține Valentin Naumescu .

Rusia va rămâne cu un obiectiv mai modest comparativ cel avansat în momentul începerii invaziei, anume de păstrare a teritoriilor anexate prin așa-zisele „referendumuri” din septembrie 2022 (Lugansk, Donețk, Zaporojie, Herson), respectiv 2014 (Crimeea), reprezentând în total circa 20% din teritoriul Ucrainei.

„Luptele și ajutorul militar al Vestului pentru Ucraina vor continua, fără a se mai înregistra însă modificări substanțiale ale liniei frontului. Ambele părți vor înregistra pierderi umane, militare și materiale mari în 2024”, afirmă profesorul.

Chiar dacă Ucraina va începe să folosească avioane americane F-16, este improbabilă eliberarea teritoriilor ocupate. „Va deveni evident până la sfârșitul anului 2024 că miza teritorială din Ucraina își pierde treptat importanța, în fața altor mize, mai mari (strategice, politice, economice, de reconstrucție a Ucrainei, de obținere a garanțiilor de securitate, de integrare, redefinire a ordinii de securitate europene și globale, de reajustare a relațiilor Vestului cu Rusia și China, includerea Ucrainei în lumea occidentală etc.)”, concluzionează Naumescu.

Situația din Israel: Netanyahu pleacă, criza rămâne

În ceea ce privește situația din Israel , Naumescu susține că până în primăvară, forțele israeliene (IDF) vor prelua controlul total în Fâșia Gaza și vor elimina o serie de lideri importanți ai Hamas.

„Vor începe negocierile internaționale pentru construirea unei formule de guvernare post-Hamas, care să-i implice și pe palestinieni, în principiu excluzându-i pe cei care au fost membri ai organizației teroriste”, susține analistul.

Discuțiile vor fi extrem de dificile și vor continua și în 2025.

„Situația va deveni tensionată și în Cisiordania, în primele luni ale anului, precum și la frontiera nordică cu Liban, din cauza tirurilor de rachete ale Hezbollah. Cu excepția unei posibile intervenții (limitate) a IDF în sudul Libanului, se va reuși evitarea unei escaladări regionale masive a războiului, care nu este dorită de niciun stat din regiune, cu excepția Iranului, interesat de dezintegrarea status-quo-ului din Orientul Mijlociu și de obținerea unei influențe regionale mai mari”, este de părere specialistul.

Premierul Netanyahu va fi nevoit să părăsească șefia guvernului, fie spre finalul anului 2024, fie cel târziu în 2025. Această evoluție nu va schimba spectaculos poziția statului Israel în chestiunea palestiniană, crede Naumescu. „Soluția cu două state” este încă departe, dar nu imposibilă la orizontul anilor 2030, susține acesta.

Pacea, soluție provizorie abia în 2025

Naumescu susține că „este o iluzie să credem că ne mai putem întoarce la ce a fost înaintea celor două războaie, declanșate de invaziile criminale din 24 februarie 2022 și 7 octombrie 2023. Contextul rezultat va fi complet diferit”.

Profesorul de Relații internaționale crede că pe baza evoluțiilor militare din 2024, se vor putea totuși conveni în 2025 unele „soluții provizorii” atât pentru războiul din Ucraina, cât și pentru cel din Israel.

„Nu avem argumente să credem că 2024 va duce cu adevărat la stingerea conflictelor dure care stau în spatele acestor războaie, ci doar la conturarea unor stări de fapt diferite de cele de acum câțiva ani, care se vor stabiliza temporar, în așteptarea unei soluționări definitive, pe care o va aduce probabil noua ordine mondială, după cristalizare”, susține Naumescu.

„Ne apropiem de momentul marii confruntări, de Războiul Lumilor“

Profesorul crede că ne apropiem de momentul marii confruntări, de „Războiul Lumilor”, în condițiile în care deopotrivă democrațiile occidentale (SUA, UE, Marea Britanie) și dictaturile orientale revizioniste (Rusia, China, Iran, Coreea de Nord) vor fi puse în fața unor situații și presiuni noi care vor amplifica în criza sistemului relațiilor internaționale.

Naumescu susține că „NATO (Europa) va trebui să se pregătească mai temeinic pentru un război de apărare în fața Rusiei, iar aceasta va deveni o preocupare constantă a Alianței, nu doar în noul an ci și dincolo de 2024. Semnalele recente din SUA, Germania, Marea Britanie, Belgia, Olanda sunt clare, venind în sprijinul nevoii de consolidare militară a Flancului Estic la nivel superior.

Cu toate aceste, specialistul în Relații internaționale suține că scenariul dramatic prezentat de publicația germană Bild – Rusia va ataca în 2024 sau în 2025 Europa (NATO) – este foarte puțin probabil.

„Nu există indicii suficient de credibile că Rusia ar ataca la sfârșitul anului 2024 sau începutul lui 2025 Europa (NATO), în perioada dintre alegerile prezidențiale americane din 5 noiembrie și învestirea noului președinte al SUA, pe 20 ianuarie 2025, așa cum susține un scenariu dramatic prezentat de publicația germană Bild. Riscul unui mare război dictaturi orientale vs. democrații occidentale există, dar acesta nu este iminent și ar trebui luat în considerare mai degrabă pe termen mediu, cu toate pregătirile necesare”, concluzionează analistul Valentin Naumescu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat