Peru: 24 de ore pentru a incinera corpul lui Abimael Guzman

Peru: 24 de ore pentru a incinera corpul lui Abimael Guzman

Cadavrul fostului lider al gherilei maoiste Cărarea Luminoasă, Abimael Guzman, decedat în închisoare la 11 septembrie, trebuie incinerat în termen de 24 de ore, a anunţat joi Parchetul peruan, notează AFP.

"Parchetul penal (...) din Callao a dispus joi după-amiază incinerarea corpului liderului terorist Manuel Rubén Abimael Guzman Reinoso", a indicat ministerul public într-un comunicat postat pe Twitter.

Ministerul Justiţiei şi de Interne trebuie să efectueze incinerarea "într-un termen de maxim de 24 de ore", potrivit documentului.

Acest anunţ a fost făcut în momentul în care Parchetul peruan a încheiat ancheta privind circumstanţele morţii fostului lider rebel, decedat la vârsta de 86 de ani din cauza unei pneumonii bilaterale. O anchetă este efectuată sistematic pentru deţinuţii care mor în închisoare.

Cadavrul fostului luptător de gherilă s-a aflat de la moartea sa într-o morgă din portul Callao, la vest de capitala ţării, Lima.

Parchetul respinsese cererea văduvei sale, Elena Yparraguirre, de asemenea închisă pe viaţă, pentru a-i fi predat ei şi să fie îngropat. Ministerul public a invocat motive de securitate naţională pentru incinerarea corpului, temându-se că un mormânt ar putea deveni un loc de pelerinaj pentru partizanii Cărării Luminoase.

Parlamentul a adoptat o lege pentru a autoriza incinerarea cadavrului de către stat.

Supranumit "Pol Pot din Anzi" din cauza cruzimii mişcării sale, Abimael Guzman ispăşea o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă în urma a două condamnări, în 2006 şi 2018.

El a fost responsabil pentru unul dintre cele mai sângeroase conflicte din America Latină, care a zguduit Peru între 1980 şi 2000 şi a făcut zeci de mii de morţi şi dispăruţi, potrivit Comisiei pentru Adevăr şi Reconciliere, mai scrie AFP. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „E bine că se odihnește. Mi-a furat 23 de milioane de euro de sub nas!” / Oana Zăvoranu, dezvăluiri despre milia…

2 DOCUMENT Cine sunt VIP-urile din cinematografie acuzate de DIICOT / Soțul Loredanei Groza, Andrei Boncea de la S…

3 Mesaje din acestea ar trebui puse în toată țara...

4 Gelu Tofan, „regele anvelopelor”, a murit retras în satul său natal, refuzând să lupte cu cancerul. Avea 61 de…

5 Video viral