Pescuitul în scop comercial, recreativ şi familial în habitatele piscicole naturale, interzis 60 de zile

Pescuitul în scop comercial, recreativ şi familial în habitatele piscicole naturale, interzis 60 de zile

Pescuitul în scop comercial, recreativ şi familial în habitatele piscicole naturale va fi interzis pe o perioadă de 60 de zile, între 11 aprilie şi 9 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, între 26 aprilie şi 9 iunie inclusiv, cu excepţiile prevăzute în legislaţie, a anunţat, joi, Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură (ANPA).

Măsurile de prohibiţie au fost luate în conformitate cu Ordinul comun al Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al Ministrului Mediului cu nr. 54/76/2019 privind stabilirea perioadelor şi zonelor de prohibiţie a pescuitului, precum şi a zonelor de protecţie şi refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2019.

Astfel, se interzice pescuitul în scop comercial şi recreativ/sportiv al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în râul Prut şi în zonele inundate permanent sau temporar limitrofe acestuia, precum şi în lacul de acumulare Stânca-Costeşti, pe o durată de 60 de zile, în perioada 11 aprilie - 9 iunie inclusiv. De asemenea, măsura este valabilă în aceeaşi perioadă şi în zona economică Meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic, inclusiv pentru pescuitul familial.

Potrivit sursei citate, pescuitul în fluviul Dunărea, în zona care constituie frontieră de stat cu Republica Bulgaria, este interzis pe o durată de 45 de zile, în perioada 15 aprilie - 30 mai inclusiv. În apele care constituie frontieră de stat cu Ucraina, inclusiv Golful Musura, măsura este valabilă pe o durată de 45 de zile, în perioada 26 aprilie - 9 iunie inclusiv, iar în Complexul Razim - Sinoe şi lacurile litorale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 11 aprilie - 9 iunie.

ANPA precizează că se interzice pescuitul la ştiucă, în scop comercial, recreativ şi familial, de la data intrării în vigoare a ordinului până la 15 martie inclusiv, cu respectarea perioadelor, zonelor de prohibiţie a pescuitului, precum şi a zonelor de protecţie a resurselor acvatice vii în anul 2019.

"În mod special, pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării", în afara perioadelor de prohibiţie, pescuitul recreativ/sportiv la ştiucă este permis numai cu reţinerea a maximum două exemplare pe zi, care să însumeze nu mai mult de 5 kilograme sau un singur exemplar dacă greutatea lui depăşeşte 5 kilograme", se arată în comunicat.

Şi la crap, pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării", în mod special, pescuitul recreativ/sportiv în afara perioadelor de prohibiţie este permis numai cu reţinerea unui singur exemplar pe zi, care să nu depăşească 5 kilograme.

"Pe Valea Iadului de la Baraj Leşu-Stâna de Vale şi pe teritoriul zonelor de pescuit recreativ/sportiv Dâmboviţa Superioară (Schit Dragoslavele-Baraj Pecineagu), Lac Pecineagu, Vălsanul Mijlociu (Brădetu-Baraj Dobrogeanu), Geoagiu Superior (Izvoare până la Cheile Rămeţ), râul Someşul Cald de la limita zonei de protecţie integrală a Parcului Natural Apuseni, până la confluenţa cu Lacul Beliş, în afara perioadelor de prohibiţie, pescuitul recreativ/sportiv al tuturor speciilor de peşti este permis numai cu eliberarea tuturor capturilor (catch & release)", informează ANPA.

Măsura se aplică şi pentru speciile: pietrar, fusarul, ghiborţul de râu, cernuşca, şalăul vărgat, aspretele, pecarina, guvidul, zglăvoaca răsăriteană, lostriţa, mihalţul şi caracuda precum şi alte vieţuitoare acvatice incluse în anexele nr. 4A şi 4B la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007.

Însă, pentru speciile coregon, lipan şi păstrăv de mare, pescuitul este interzis tot timpul anului, iar pentru păstrăvul indigen, păstrăvul curcubeu şi păstrăvul fântânel, începând cu data intrării în vigoare a ordinului până la data de 30 aprilie inclusiv şi din 15 septembrie 2019 până pe 30 aprilie 2020.

De asemenea, este interzis pescuitul pentru sturioni, tot timpul anului, cu excepţia pescuitului în scop ştiinţific. În cazul
racului de munte (Astacus astacus), măsura este valabilă de la data intrării în vigoare a prezentului ordin până la 15 iunie inclusiv şi în perioada 15 octombrie - 31 decembrie inclusiv, iar capturarea lipitorilor medicinale (Hirudo verbana) este permisă pe o durată de 62 de zile, în perioada 1 iulie - 31 august inclusiv.

Potrivit datelor ANPA, în Marea Neagră se interzic: reţinerea, deţinerea şi comercializarea rechinului în perioada 15 martie - 15 aprilie inclusiv şi în perioada 15 octombrie - 30 noiembrie inclusiv, iar în afara acestor perioade este permisă reţinerea şi comercializarea doar pentru exemplarele de rechin pescuite accidental; reţinerea la bord a femelelor de rechin gestante, pe toată perioada anului; pescuitul sturionilor, tot timpul anului, cu excepţia pescuitului în scop ştiinţific; pescuitul gobiidelor, pe o durată de 31 de zile, în perioada 15 aprilie - 15 mai inclusiv; pescuitul delfinilor, tot timpul anului, cu obligativitatea raportării capturilor accidentale de delfini inclusiv din Zona Economică Exclusivă (ZEE).

În ceea ce priveşte calcanul, perioada de prohibiţie este între 15 aprilie şi 15 iunie inclusiv.

În schimb, capturarea rapanei (Rapana venosa) este permisă tot timpul anului.

Potrivit informaţiilor ANPA, prohibiţia pescuitului în scop comercial, familial şi recreativ al scrumbiei de Dunăre se stabileşte pe sectorul de Dunăre şi braţele sale, de la Marea Neagră până la Ceatal Chilia, Mm 43, pe o durată de 10 zile, în perioada 26 martie - 4 aprilie inclusiv; pe sectorul de Dunăre şi braţele sale, de la Ceatal Chilia, Mm 43, până la Vadul Oii, km 238, pe o durată de 15 zile, în perioada 1 aprilie - 15 aprilie inclusiv; pe sectorul de Dunăre şi braţele sale, de la Vadul Oii, km 238, până la Chiciu, km 374,5, pe o durată de 15 zile, în perioada 9 aprilie - 23 aprilie inclusiv; pe sectorul de Dunăre şi braţele sale de la Chiciu, km 374,5, până la Baraj Porţile de Fier II, inclusiv braţul Gogoşu km 874,8, pe o durată de 20 de zile, în perioada 18 aprilie - 7 mai inclusiv.

De asemenea, pescuitul scrumbiei este interzis în tot cursul anului în faţa gurilor de vărsare a Dunării în mare pe o adâncime de 5 kilometri în largul mării şi pe un coridor lat de 2 kilometri socotit câte 1 kilometru de o parte şi de alta a axului braţelor Sfântu Gheorghe şi Sulina, în faţa braţului Chilia, lăţimea coridorului interzis este de 1 kilometru spre sud de axul braţului, iar spre nord până la limita apelor teritoriale române; în conformitate cu prevederile legale în vigoare în perimetrul Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării" se admite pescuitul în scop familial al scrumbiei folosind maximum 2 setci în perioada 18 aprilie - 27 aprilie inclusiv, în zonele aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 763/2015 pentru aprobarea Planului de management şi a Regulamentului Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării".

În sezonul de pescuit la scrumbie capturile accidentale de ciprinide asiatice (sânger, novac, cosaş) se pot reţine în vederea valorificării.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria